Residential ArchitectureHousesWeave House, Jakarta by Wahana Architects

Weave House, Jakarta by Wahana Architects

Weave House, Jakarta by Wahana Architects

Project: Weave House
Architects: Wahana Architects
Architect In Charge: Rudy Kelana
Design Team: Ruth Connie Rajagukguk
Construction: Wahana Cipta Selaras
Location: Jakarta, Indonesia
Area: 435 m2
Year: 2020
Photographs: Cendana M Putra
Text by Wahana Architects

Starting from a question “How do you make a family, each of which already has a busy and fairly dense activity in the midst of the hustle bustle of the city of Jakarta, when they come home they can experience bonding each other in a quality,warm, intimate space, and beautiful?”

Weave House, Jakarta by Wahana Architects

The Weave House is located on an area of 435 sqm which is surrounded by a relatively high building reaching three floors with a building area 1020 sqm which is flanked and facing other dwellings as high as three floors. The location seen does not have a great potential to be processed between the relationship between inside and outside environment. Therefore, an idea is needed to form a new space that seem “introverted” through mass exploration in such a way. However, in the rooftop area, there is a potential site with a slight view showing the city skyline and the building’s charming lighting. Therefore, afterwards there is a design development in this area so the residents have additional space to enjoy activities in the house.

Weave House, Jakarta by Wahana Architects

Facing the context of this location, we implement a unique building façade that combines aesthetics while creating privacy as to maintain the safety of the residents of the house. A slightly transparent façade is needed to provide an adequate dose of privacy in the inner space against the outer space. It takes a façade idea that is not too rigid, there is an informal impression to soften the mass of the building. So we decided to use a local material, namely synthetic webbing which has a light material character and has enormous potential to be explored.

Weave House, Jakarta by Wahana Architects

The webbing that cover the second and third floors of the house seem closed from the outside but still create light into the house through the lattice. Accompanying the front view is a fence that is patterned to resemble woven with laser cut metal material. The exterior of this building has an impression that is far from rigid which is often juxtaposed with the image of a modern house. This continues in the interior of the house that projects a homey impression for the residents.

Weave House, Jakarta by Wahana Architects

The concept of the Weave House creates a center or core in the middle of the house as the axis connecting the spaces in the house. The center is a pool area surrounded by a mass of buildings containing a family room, dining room, bedroom and others. As if making the house have connection with nature or the outside environment as opposed to the closed impression of the house.

kitchen, dining area, Jakarta by Wahana Architects

We like continuous space fluid flow, there is always interaction and continuity between one space and another. Overall this design looks to the client’s character, simple and like a touch of modern style. So the main point in this design project is the shape of the building which is the result of exploration of synthetic woven materials, as well as exploration and how to fill the space for this building.

stairs, Jakarta by Wahana Architects

Weave House, Jakarta by Wahana Architects

bedroom, Jakarta by Wahana Architects

terrace, Jakarta by Wahana Architects

Weave House, Jakarta by Wahana Architects

pool, Jakarta by Wahana Architects

Concrete and Wood Harmoniously Combined in Marino Pinamar House

Project: Marino Pinamar House - Concrete and Wood Architects: ATV Arquitectos Location: Pinamar, Buenos Aires Province, Argentina Architect in Charge: Federico Azubel, Ignacio Trabucchi, Walter Viggiano Architects Project...

Estoril House: Harmonious Relationship Between the Old and the Contemporary Architecture

This Estoril house was built in 1923 and is owned by the Portuguese architect Ricardo Morena, who faced one of the most difficult tasks for an architect, namely to redesign his own house.

3 Quick DIY Projects To Give Your Living Room A New Look

If your living room is starting to look a bit rundown and dull, there are plenty of DIY projects you can undertake, in order to revive your living room’s décor!

Rebuilding and Extension of the Farmhouse Can Calau

Architects: AMM Arquitectes Project: Rebuilding and Extension / Can Calau Location: Sant Joan les Fonts. Girona, Spain Area: 291 mp Photoraphs: Marc Torra, David Pèrez, Carles Suàrez, Pep...

Thompson House, West Vancouver / Splyce Design

Located on a steep site in West Vancouver, the Thompson House was designed to capture views of the harbour in one direction and mountains in the other, while controlling sightlines to and from the neighbours on either side.

Related Articles