Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve

- Advertisement -

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve

Architects: Bohlin Cywinski Jackson and SheltonMindel & Associates
Project: Aspen Residence
Location: Aspen, Colorado, United States
Area: 12,550 SF
Photography: William Waldron

Architects Bohlin Cywinski Jackson and SheltonMindel & Associates have collaborated to design this Aspen residence. The Independence Pass Residence is sited at the edge of a nature preserve in Aspen, Colorado with views of an alpine meadow, forests of evergreen and aspen trees, the Roaring Fork river and the Rocky Mountains.

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 1

Approached from the north, a driveway leads from the main road to a private parking court, sheltered from wind and weather. The house stretches between two existing hills on the site; forming a threshold to the views of the meandering river and nature preserve beyond. The lower level is expressed as a series of stone clad walls that extend into the landscape and the upper level is a sleek box with a metal roof that floats on slender columns.

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 2

A wall of black-stained cedar boards marks the main entry and extends through the house into a double-height space with a floating stair. Cantilevered wood stair treads lead to the upper level and main living pavilion where full-height walls of glass reveal panoramic views of the nature preserve and New York peak.

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 3

The living room, dining room and kitchen occupy the center of the linear floor plan, with a master bedroom suite to the west and a family room and outdoor courtyard to the east. A fireplace clad in Vals quartzite forms the western edge of the living room with a large skylight above. A reading alcove with a bench of wood slats is lined with Douglas fir panels and stainless steel shelves for display of the owner’s photography collection. Sliding panels of glass open to an outdoor deck, further blurring the boundary between interior and exterior.

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 4

A second stair connecting all levels of the house is crafted of a one inch thick steel plate that is both structure and guardrail, slicing through the vertical space. Ground level spaces include three bedrooms with individual baths, a guest suite, mudroom and exercise room.

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 5

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 6

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 7

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 8

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 9

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 10

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 11

Aspen Residence with Magnificent Panoramic View Over a Nature Reserve 12

- Advertisement -

Boulder Retreat by Carney Logan Burke Architects

The Boulder Retreat’s program called for a modest but expandable residential program to be interpreted in an architectural language that is abstract rather than literal in referencing the ubiquitous “western log cabin.”

First Office Space for Condé Nast Entertainment Features a Rustic and Industrial Aesthetic

The three-story, 83,000 square foot design is the first office space for Condé Nast Entertainment, one of the fastest-growing divisions of Condé Nast.

Diplomat Apartment Designed by Dan Brunn Architecture

The Diplomat apartment is a private home designed by Los Angeles-based Dan Brunn Architecture. The architect’s description: Since the owners moved from a 7,000-square-foot house to...

Contemporary Concrete House Suspended Like a Cloud Over Landscape

This artificial geography allows the social areas to approach the trees to enjoy the visual, wind and shade of the morning, likewise, these are supported in the private areas of the house, concentrating on a mass to avoid radiation direct sunlight in the afternoon and conserve heat for the cold of the night

Exclusive Family House with Striking Exterior and Breathtaking Views Across Lake Zurich

Flexhouse is a exclusive family house designed by Swiss studio Evolution Design. Description by Evolution: With its wide walls of glass and a ribbon-like white...

Pure Talents Contest 2020: 20 Ideas for the Lifestyles of Tomorrow

Design means making things easier (and, where possible, more sustainable, too). This formula could be used to describe the common approach taken by the young creative minds whose designs have been shortlisted for imm cologne’s 17th Pure Talents Contest.

Flat-Packed Panels Home in the Countryside Near Oxford, England

Adrian James Architects have designed Sandpath, a flat-packed panels home in the countryside near Oxford, England. Description by Adrian James Architects : The budget was...

Bedwardine Road House – Renovation of a Victorian Villa

To describe Bedwardine Road house as a labour of love would be an understatement. It is more like an epic struggle against insurmountable odds. This is true for us and for the owners, whose unwavering determination drove this project through to such a beautiful conclusion.

Industrial Farmhouse / Christopher Simmonds Architect

The client’s brief was to create a space reminiscent of their beloved downtown Chicago industrial loft in a rural farm setting. Furthermore, the design ought to incorporate their unique collection of antiques and architectural salvage.

Northwest Harbor by Bates Masi Architects

Northwest Harbor is a private residence completed by East Hampton-based Bates Masi Architects. The house is located in East Hampton, NY, United States. Project description: Straddling freshwater...

This Barn-Inspired Home Expresses Typical Farmhouse Elements in New Ways

In the eastern townships of Quebec, the courtyard configuration for barns has been used since the mid 19th century for convenience of access and for shelter against the wind.