facebook

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture

Architects: JacobsChang Architecture
Project: West Hollywood Private Residence / Hedge House
Project Team: Mike Jacobs, Momo Araki, Ja-Sheng Chen, Will Choi, Teresa McWalters, Jocelyn Oppenheim
General Contractor: Boswell Construction
Location: Los Angeles, California, United States
Photography: Michael Wells

Tucked behind a massive ring of Ficus Nitida in a densely populated Hollywood neighborhood, the Hedge House exploits the privacy afforded by this unique and mature landscape element. This 30 yr-old hedge played a significant role in the decision to purchase the property. Its presence along the property edges offers a high degree of privacy, but also the opportunity to reconsider conventionally visible public spaces (front & side yards) as private garden space.

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 1

The design of the house is organized around two architectural gestures: a two-story interior lightwell that draws daylight deep into the middle of the house and broad contiguous living spaces that directly connect to the garden.

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 2

The material language of the house differentiates communal spaces from private spaces: Stucco and cedar are the primary materials and delineate the smaller private spaces of the home. At the back of the house, board-form concrete piers “lift” the stucco volume to produce a porous connection between the open living spaces, the garden and pool. These concrete walls are supported laterally by integrated steel moment frames and infilled with steel pivot doors.

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 3

The interior spaces of the house are designed around a two-story offset lightwell. At the second floor, this element takes the form of a sunken courtyard and links the spaces of the master bedroom. Light filters through this space into a central stair, drawing daylight into the center of the house.

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 4

The Ficus hedge establishes a constant reference from within the house. At the ground level, this green wall brackets the space of the gardens and provides an uninterrupted backdrop. From the upper level, the hedge is topped out at the height of the window sills, allowing longer views beyond the property.

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 5

Power is distributed to the Hedge House by a 14 kW rooftop solar array that supports the main house, the guest house and pool heat.

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 6

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 7

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 8

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 9

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 10

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 14

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 15

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 11

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 12

West Hollywood Private Residence by JacobsChang Architecture 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Interior Reform of a Mini Apartment in Barcelona’s Gracia District

The project consists of the interior reform of a former gatekeeper residence, located on the roof of a building in the Barcelona district Gracia. Enjoying a privileged location overlooking the neighboring buildings and surrounded by a large terrace, this apartment showed serious deficiencies such as its small size of 38 m2.

Extensive Renovations to Existing 1960’s Vancouver Family House

This family house was designed by Scott Posno Design while maintaining a vintage style like the 60s. Main floor interior walls were removed to create an open concept plan. New features include a huge marble kitchen island and new hanging steel fireplace.

Taylor Street Apartment / Studio Collins Weir

Designed to house the clients extensive photography collection this space was conceived of as an interpretation of the inner workings of a camera. Studio Collins Weir worked with both architect and client to translate this vision into a warm, inviting interior reflective of the owners personality.

North Carolina Modernist House with a Perfect Transition Between Interior and Exterior

Situated in Charlotte, North Carolina, Nethermead Residence was designed by Carlton Architecture in transitional style ( also known as "classic with a contemporary twist"). Description by Carlton Architecture:...

Buildertrend Corporate Office by RDG Planning & Design

Buildertrend’s new corporate office repurposes a 110,000 square-foot building by effectively using existing elements of the facility. The planning of open office workspace tears down the barriers between CEOs and employees creating a cohabitating workspace.

Traditional Northern Norwegian House by Carl-Viggo Hølmebakk

This project for a summer retreat is an addition to, and rehabilitation of an old “Nordlandshus” (traditional northern Norwegian house) on a remote site in the coastal island area of Lofoten.