Finnish House Designed to Fit the Natural Shape of a Rock

gned to Fit the Natural Shape of a Rock

Architects: Mer Arkkitehdit
Project: Stormvillan – Finnish House
Lead Architect: Julia Hertell
Construction design: Anders Westerlund
Area: 210.0 m2
Location: Hanko, Finland
Photography: Marc Goodwin

In the late 19th century, while Finland was still a Grand Duchy under Russia, Hanko was a popular spa resort for the Russian nobility. The endless meandering beaches are lined by leaning pine forests and grand wooden seaside villas.

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 1

Stormvillan is a Finnish house situated right at the heart of the historic villa district. The main floor opens out to three directions: The living room to a long view out to sea, the lounge west for sunsets across the dining terrace and the master bedroom takes in the junipers and wind blown pinetrees of the cliff it stands on. This form also maintains unobstructed views to the sea from the old Casino and the neighboring national romantic Parkvillan, designed by one of the most significant architects of the time, Theodor Höijer.

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 2

The ground floor cuts into the rock and the villa is entered on beach level. Visitors are guided through a narrow hallway with a glazed wall facing the revealed bedrock. At the very end of the ground floor is a room with two walls of bare bedrock, the wine cellar. A carpet clad staircase leads up to the main floor. Designed as a home for an elderly couple, the villa also has an elevator and fully accessible bathrooms. The main floor is about light, views and flowing space. It’s angles are designed to fit the natural shape of the rock as well as the fantastic views out to the sea.

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 3

The villa is clad in spruce panel, painted with traditional linseed oil paint as are the surrounding 19th century villas. The roof of the ground floor level serves as a wooden terrace with a section of green roof. The zink roof blends into the coastal hues of the sky.

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 4

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 9

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 5

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 6

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 7

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 8

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 10

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 11

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 12

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 13

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 14

gned to Fit the Natural Shape of a Rock 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Luxury Penthouse by KNOF Design

After purchasing the East and West Flats in a prominent high rise in Eastern Europe, the private client commissioned KNOF Design to transform it...

Kenwood Lee House / Cousins & Cousins

Kenwood Lee House offered a rare opportunity; the client, a successful builder, was also the main contractor with an exceptional ability to interpret and deliver the architect’s design. Their mutual obsession with attention to detail proved instrumental in creating the family’s dream home.

Swedish House with a Generous View of the Sea

With a high position and a panoramic view over the Baggensfjarden bay, this Swedish house occupies 251 square meters in a very quiet area of Saltsjobaden city from Sweden, situated on the Baltic Sea coast.

Catapilco House by Claro + Westendarp Arquitectos & Benjamin Goñi Arquitectos

The clients imagined a house that greatly favored family life, designed to give great importance to receiving their guests, and one where many different activities could coexist simultaneously.