Residential ArchitectureHousesContemporary Steel Extension Providing Open Living Space

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space

Project: Contemporary Steel Extension / Maison CTN
Architects: Brengues Le Pavec Architecture
Location: Montpellier, France
Year 2018
Photographer: Marie-Caroline Lucat

The compact and opaque typology of the buildings of the original house did not take advantage of the landscaping quality offered by the immediate proximity of a public park. To meet the need for expansion, Brengues Le Pavec recommended that the house be renovated by occupying the night area, giving it more intimate spaces, and designing a contemporary steel extension, by means of a very open volume for the day spaces.

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 1

The installation of a narrow extension has been designed to occupy all the exterior. This layout generates a clearer reading and identifies spaces, such as the new entrance to the north, or the pool to the south.

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 2

With reference to the Farnsworth House by Mies Van Der Rohe, the typology of the construction translates into a rational and assertive black metal frame, allowing total transparency, and alternating volumes of glass and lounge terraces.

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 3

The level of the extension is a midpoint between the level of the existing house, too elevated compared to the garden. The staircase, the only physical contact with the original house, allows the different levels to be connected. A trick of light makes the transition between the two epochs. The horizontality of the structure emphasises the randomness of the vegetation and the trees of the park.

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 4

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 5

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 6

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 7

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 8

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 9

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 10

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 11

Contemporary Steel Extension Providing Open Living Space 12

Subscribe to our newsletter

Old Edwardian House Renovation Project in Toronto with a Modern Twist

This 1912 rowhouse had fallen into disrepair by the time it was purchased. We sought to turn the dilapidated Edwardian into our home and studio. Having been in the hands of one family since its initial construction, we were sensitive to maintain the building’s presence on the street while also infusing our personalities into the new space.

Williamsburg Loft Space Transformed into an Elegant Law Office

STUDIOSC was commissioned by a boutique law office to design their new offices within an existing loft space in Williamsburg. A modern addition and roof terrace was part of the program, allowing us to integrate the old timber framed loft, with a new steel and concrete addition, connected by a long corridor that serves as the central artery of the office.

Sliding wall partitions for a adaptable home: La Casa de Maria José y Enrique

La Casa de Maria José y Enrique is a apartment designed by Madrid-based PKMN Architectures. The apartment is designed with sliding wall partitions that allow to...

InterContinental Shanghai Wonderland Hotel

InterContinental Shanghai Wonderland Hotel has been constructed inside an abandoned quarry. As to better fit into the surrounding environment, the interior design of the hotel has applied 'Aesthetics of Mining' concept as reference,...

Treetop House / Ben Callery Architects

Treetop House explores architecture that responds to its environment pragmatically but also emotionally, allowing a young family to connect with their leafy surrounds.

Recommended Stories