This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms

Architect: Lydia Xynogala
Project: Greek Vacation Home
Location: Achladies, Skiathos Island, Greece
Area: 2,200 sf
Photography: Yiorgis Yerolymbos

From the architect: Situated on a sloping triangular site facing the sea, this Greek vacation home is conceived as a series of parallel adjoining rooms. They are created by retaining walls, a common feature in the Mediterranean landscape.

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 1

Each room sits at a different elevation following the topography and contains a dedicated program. Access is located at the highest level of the site. Each space is focused on a large opening to the south, contemplating the sea, complemented by a smaller window to the north, looking towards the slope. These openings also provide efficient cross ventilation for each room.

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 2

The walls are constructed from solid concrete and provide large thermal mass. The east and west facades that face the road and neighboring buildings have no openings, protecting the interior from the heat of the sun. This creates a barely visible configuration of spaces but with maximum views towards the sea.

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 3

The concept of aggregate generated the form and selection of materials. Aggregation of volumes, aggregate in the raw concrete walls, in the terrazzo floor, roofs filled with gravel and plants. Materials were used that are very familiar in older Greek residential interiors such as terrazzo floors, marble and plaster render, but used in spaces, forms and combinations that are not so familiar.

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 4

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 5

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 6

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 7

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 9

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 8

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 10

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 11

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 12

This Greek Vacation Home is Conceived as a Series of Parallel Adjoining Rooms 13

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Amazing Seaside House Designed by Paul Massey

Seaside House is situated on the UK coast in West Cornwall, and was excellent illustrated in a project conducted by photographer Paul Massey. Dreamy days and cosy nights by the sea are the order of the day in this luxury coastal retreat in Mousehole.

Napa Farm House in California / Stephen Willrich Design

Napa Farm House is a single-family home designed by Stephen Willrich Design, located in Napa Valley, California. Inspired by the region's agricultural heritage, the Main...

Hong Kong Cramped Flat Converted in a Eco High Tech Rooftop Retreat

  Liquid Interiors take an old and cramped 400 square foot apartment on Hollywood Road in Central, Hong Kong and turn it into a luxuriously...

This Hamptons House Features Warm, Earthy Tones and a Modern Interiors

Located within a private oceanfront community established in the 19th century, this Hamptons house is for a young couple looking for a home that would accommodate their growing family and reflect their modern lifestyle.

Zhongshu Bookstore Built with 300 Tons of Steel and 30,000 Meters of Light Strips

Wutopia Lab recently designed an entirely white Zhongshu Bookstore in Xi’an, one of the most ancient cities in China which used to be the capital for thirteen dynasties, with 300 tons of steel and 30,000 meters of light strips.

Interior Design of an Attic in a Tenement House from 1911 in Cracow

The project included the interior design of an attic in a tenement house from 1911. The apartment was created after a comprehensive renovation of a unique Art Nouveau building built by Dawid Gronner in the years 1910-1911 in Cracow.