São Paulo Vacation Home by Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

Project: São Paulo Vacation Home / JY House
Architects: Studio Arthur Casas
Location: Porto Feliz, Brazil
Area: 1,127.45 m2
Year 2018
Photographer: Fernando Guerra

Description by Studio Arthur Casas: This São Paulo vacation home was built for a family with two adult children. The project is divided into two main volumes, displaced from one another. The ground floor contains the entire social area, while the upper volume accommodates the more sheltered suites.

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

The social area is fully integrated with the exterior, opening to the view of the golf course just ahead. In opposition, the side of the house facing the street is more closed, which guarantees privacy. The upper floor has three suites. The master suite has an antechamber of its own, which residents can use as an office and intimate living room. The upper floor also has a gym and a games room, both with completely independent access. On the ground floor, in addition to the social area, there are two guest suites. A long piece of furniture, made of freijó wood, divides the dining room and kitchen, giving uses to both sides and creating an access corridor, which connects the entrance of the house to the end of the dining room.

pool / Studio Arthur Casas

The biggest challenge of the project was the execution of large swings and spans in a very slender structure. The solution was to use the spaces between floors to create inverted beams. The facade cladding of the house was executed in gray leaded aluminum, which allows little maintenance and differentiates the residence from the neighbors, as desired by the client. The monolithic flooring was also chosen for its beauty and practicality. The lighting project sought to be as pure and linear as possible, working mainly with indirect light, while landscaping sought to incorporate the existing vegetation of the condominium.

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

The house also meets sustainable requirements. It has solar water heating, green roof, plastic wooden deck and cross air circulation, which reduces the need to use air conditioning, minimizing the impacts on the environment.

living room / Studio Arthur Casas

living room / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

interior design / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

interior design / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

São Paulo Vacation Home / Studio Arthur Casas

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Vancouver House with Ample Garden and Courtyard Spaces

Located directly adjacent to Pacific Spirit Park, the FdVA design team identified the forest setting of the neighbourhood as the driving design element. The Vancouver house is conceived as a pavilion in a park: a loose arrangement of simple, bold elements that float in a park-like atmosphere.
Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence 3

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence

An existing interwar duplex on a sloping site was the foundation of this challenging project. The two units had complex floor plans over three levels; including a detached basement. The building’s steep elevation provided excellent views but created a disconnection with the outdoors.
A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects

Minimalist Dutch Villa SG21 is easy, chic and simple as the colour suggest. But to get there wasn’t as easy. The site, typically Dutch had a very strict building envelope and maximum allowed volume of 1000 cubic meters.
MT Villa by AlHumaidhi Architects

MT Villa by AlHumaidhi Architects

The project is located in Shaab, Kuwait with a plot area of 500 m2. The MT Villa plan applies a clean, contemporary aesthetic designed around the needs of a young family with 2 children.
The Empire House - Alteration and Addition by Dalecki Design

The Empire House, Alteration and Addition by Dalecki Design

When the owners of this home came across a rundown home in City Beach, they were struck with the instant connection they had with not only with the space, but its history too. Sitting proud as part of the 1962 British Empire and Commonwealth Games Village homes

More Articles Like This