Woori Apartment / Inbetween Architecture

Woori Apartment, Inbetween Architecture

Architects: Inbetween Architecture
Project: Woori Apartment
Location: Melbourne, Australia
Year 2018
Photographer: Tatjana Plitt

Give an old beauty a new lease of life
Located on the first floor of a 1960s apartment building in the leafy Melbourne suburb of Toorak, the Woori apartment has canopy views and a sense of privacy rarely found in such a location. The rooms are generous, but the 1980s renovation was looking tired. The living space felt internalised despite the garden outlook and north facing position, and the floor plan was not conducive to today’s contemporary open-plan living.

Woori Apartment, Inbetween Architecture 1

Tasked with giving the apartment a ‘refresh’, we challenged the client to also consider giving the floor plan a few tweaks; a dressed up 1960s floor plan is still a 1960s floor plan. The original kitchen with adjoining meals area, while large, was completely separated from the dining and living rooms and the access to the balcony was awkwardly tucked away in a corner of the living room.

Woori Apartment, Inbetween Architecture 8

The biggest alteration was removing the wall between the kitchen and dining rooms to create open-plan kitchen / dining and give the kitchen a view to the garden. The meals area was reconfigured to create a walk-in pantry with casual meals catered for at the new island bench.

Woori Apartment, Inbetween Architecture 2

Peeling back and starting over
At the heart of this project was the need to give the Woori apartment a cosmetic refresh. There were some oddities from the previous renovation, but the bones were always good. The approach was to simplify and streamline, to create a feeling of freshness, openness and light. We worked within the existing constraints, such as layout of wet areas and locations of existing fixtures, but dramatically updated the look through a coordinated and refined selection of new fixtures and finishes. By making small tweaks, we were able to improve the functionality of the spaces within their existing general layouts.

Woori Apartment, Inbetween Architecture 4

Approaching the project with a consistent material and colour palette provides continuity throughout the apartment. Working with a limited base palette reduces the visual clutter and allows the selected features to stand out against a more subdued backdrop.

Woori Apartment, Inbetween Architecture 3

Finding a moment to enjoy
Relocating the access to the balcony from the living room to the dining area opened up the opportunity to create a more cozy, comfortable living space. A new bench seat, where the old door used to be, creates a casual space to enjoy the sunshine and view, and a new fireplace gives the room a focus and adds a homely quality to the living space.

Woori Apartment, Inbetween Architecture 7

Woori Apartment, Inbetween Architecture 5

Woori Apartment, Inbetween Architecture 6

Woori Apartment, Inbetween Architecture 10

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.