South 5th Residence / Alterstudio Architecture

South 5th Residence, Alterstudio Architecture

Architects: Alterstudio Architecture
Project: South 5th Residence
Location: Austin, Texas
Size: 2,990 sq. feet
Year: 2017
Photographer: Casey Dunn
AWARDS 2017 Residential Architect Design Awards
2018 AIA Housing Awards

From the architects: In the heart of the city and on a 50’ wide infill lot, the South 5th Residence is delineated as a three-story volume that—with an open living room suspended on two piers— deftly negotiates the city of Austin’s zoning regulations and the Oak’s critical root zone, nimbly avoiding tree roots.

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 1

The house slips nonchalantly into the array of eclectic bungalows that line the streets of Austin’s Bouldin neighborhood. Here, a rare 25″ Durand Oak and an unexpectedly steep escarpment create a powerful circumstance for a house that emphasizes view and a dynamic spatial sequence, while at the same time provide an abstract backdrop for the serendipity of light and circumstance. The visitor arrives into a verdant courtyard under the majestic Durand Oak.

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 2

A thin, 4” gabion wall at the street, evergreen plantings and a perforated, Cor-ten corrugated screen to the south provide varying degrees of privacy and animation for the ensemble. From the courtyard, the house unfolds effortlessly and in several directions. A transparent living room, through which the expansive panorama begins to become visible, hovers over the tumbling escarpment. Inside, dramatic vistas across the valley created by tributaries to Lake Austin are omnipresent, and the house is alive with activity.

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 3

The visceral textures of concrete, mill-finished steel and raw stucco are presented against finely detailed millwork and custom site-glazed window walls—which are framed with rift-sawn white oak and steel to form flitch plate mullions. Great expanses of transparent glass are paired with ventilator doors that open to encourage breezes through the house.

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 4

A second living area downstairs provides an intimate enclave that looks into the tree canopy and gives access to the tumbling landscape below. Upstairs, perched above the trees, the master suite is filled with light and takes advantage of the valley views. The house also reaches back towards the street, cantilevering over the parking and embracing the activity of this dynamic neighborhood.

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 5

Designed to embrace a lifestyle that easily moves between inside and out, and between intimate conditions and expansive prospects, this very efficient home takes maximum advantage of the pleasures of living in one’s own private enclave in the dense context of modest homes, one-off stores and chic restaurants.

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 6

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 7

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 8

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 9

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 10

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 11

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 12

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 13

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 14

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 15

South 5th Residence, Alterstudio Architecture 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Planar House / Studio MK27

Planar House is a radical exercise in horizontality, aspect commonly explored in the projects of the studio. Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.

Gnomo Store in Valencia / Masquespacio

Gnomo Store in Valencia is the latest interior design project completed by Spanish studio Masquespacio. Project description: The Gnomo Store project has its departure from...

Interwar Duplex Turned Into Bright Family Residence

An existing interwar duplex on a sloping site was the foundation of this challenging project. The two units had complex floor plans over three levels; including a detached basement. The building’s steep elevation provided excellent views but created a disconnection with the outdoors.