Xiamen Guanyin Mountain Chamber – The Healing Blue

Xiamen Guanyin Mountain Chamber - The Healing Blue / Multi-function room

Project name: Xiamen Guanyin Mountain Chamber
Design company: H&W Design Office
Designers: HU Ke, WANG Rui
Project location: Xiamen, China
Area: 1280 m2
Project time: Sep., 2017
Main materials: scientific wood, brass, stone, Spanish slate
Photographer: SHI Yunfeng

The sense of literature of Xiamen is more profound than the freshness of walking by the sea, it is rooted in the undulating waves. The light of the interior space is soft, and the deep sense of modern has kept the low-key luxury temperament of old Shanghai, thus the Mountain Chamber presents a narrative tone.

Multi-function room

Xiamen Guanyin Mountain Chamber

Because the size of the building is not large, all functions are centered on the elevator shaft. As every space is shallow, and the sunshine of the coastal city is strong, the sunlight will make the room manic. Thus, the designers get rid of routine colors used in traditional therapy spaces; instead, they  use massive blue to fulfill the therapy and emotional comfort functions of the Mountain Chamber.

Xiamen Guanyin Mountain Chamber

Watching through the glass at the entrance, a piece of Taihu Rock Painting comes into the eye, the texture of the ancient stone is fired from Mongolia black, it brings in the poetic imagery of garden.  Damour’s sculpture is a metaphor of the return of Zen aesthetics.

Xiamen Guanyin Mountain Chamber

Get closer to the reception desk,  you could see that handmade bronze is used on the Chinese medicine counter top which manifests a sense of noble. The dark and light colored rectangular marble tiles evoke the memory of the half dry ground after the rain in our childhood.

Xiamen Guanyin Mountain Chamber

Xiamen Guanyin Mountain Chamber

The round mirror on the wall of the diet therapy  area learns from the view-borrowing method of bay window in Suzhou garden,  and combines scenery with the sight skillfully. As described in Ji Cheng’ s Yuanzhi “there is not fixed forms in building a garden, you could borrow any view that could help to create a nice scenery”. While the evening comes and  light is waning, the reflection of the mirror can add soft brightness to the space.

Xiamen Guanyin Mountain Chamber

Xiamen Guanyin Mountain Chamber

In the leisure area, a pine and cypress gives off a strong taste of literati. Behind the screen, there is the “sea” that takes in hundreds of rivers which represents a broad mind. New Chinese bookshelves and leather couches in the space are usually the symbol of successful men, designers enlarge the size of the traditional chair to make it more comfortable. So while enjoying the great sea view, a royal conference experience is available.

Mountain Chamber - The Healing Blue

Mountain Chamber - The Healing Blue

Blue and white porcelain with texture of Ru Ware, artworks and all kinds of books are placed on the shelf. There is a book named Give You a Horse written by the famous writer San Mao, which says that people love horse, and some of them regard it as their dream. Chinese people’s complex of horses for thousands of years has been revived in this house. If we want to use the language of shaping to express the agitation and strength carried by horse, it should be sculpture art. To awaken your beloved horse in your heart, and to raise it in a literary garden .

decoration, Mountain Chamber - The Healing Blue

Mountain Chamber - The Healing Blue

Massive wood finishes used in the Mountain Chamber have created a rare Chinese style atmosphere of Ming Dynasty. As Ji Cheng says in  “House” that design philosophy for houses in Ming Dynasty is “follow the simple and elegant fashion, and  choose dignified and decent ancient elements” means to follow fashion trend should adopt its elegant and simple elements, while using ancient elements should capture its  dignified and decent features. This is also the attitude of the two designers to  do traditional and innovative design.

Mountain Chamber - The Healing Blue

The curtain helps to weaken strong sunlight at high noon of Xiamen seaside while enriching space levels. The hand-painted herb on the wall and the simple lamp reformed from Kongming Lantern show the open folk customs of the Tang Dynasty and the culture integration of the space.

doors, H&W Design Office

The collision between Chinese element and modern element is very fantastic. You might think that these two styles are irrelevant, but in eyes of the two designers, they are extremely harmonious.  The concise and magnificent modern design is dotted with Chinese classical landscape. Blue velvet sofa in the leisure area is like the turning point of the story telling by this space.

leisure area, blue room, interior design, H&W Design Office

leisure area, design, H&W Design Office

Massive use of quit blue on walls and the floor in the multifunction room is an extremely beautiful scenery, as charming and graceful as  Pablo Picasso ‘s masterpieces Blue Room.

leisure area, H&W Design Office

interior design, furniture, H&W Design Office

The sofa in female VIP is in modern red of old Shanghai. Coupled with the eye-catching Retro yellow of the wall painting, every color has different visual expressions, and thus create an effect of  contrast in style and a sense of fashion. Old elements used in this modern simple living space is not  redundant, but is just right.

sofa, decoration, interior design, H&W Design Office

The traditional Chinese chair has a spark of metallic luster, and the side table is in unconventional cage shape. Antique appearance combines with modern functions; they are being nostalgic while ensuring cozy and convenient required by modern life.

interior design, H&W Design Office

You can taste Xiamen local tea in Male Guest VIP Area. The customized carpet with enjoyable black gray lines echoes and consistent with the ceiling light.

Male guest VIP, H&W Design Office

The feeling of design is the accumulation of life. “Memories of the places you have been to, the tea that you have tasted, the sunshine that you have enjoyed might be awakened slowly in the process of communication. When any of them  matches with the demands of the client, you will find an opportunity to express.”

book bar, H&W Design Office

With the hope of healing the mind, the H& W design team seeks a balance between modern and tradition, so as to start the journey of healing that goes beyond artistic conception.

multi function room , H&W Design Office

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

X House by Snow Kreilich Architects

The X House is balanced on the rocky terrain on a half-mile of Michigan's rugged Upper Peninsula coastline overlooking Lake Superior. Adjacent to the owner's multi-generational family retreat, the land was purchased to enhance the family's tie to this place and this landscape.

Angular House in a Forest Near Helsinki, Finland

MK5 is the latest project of Ortraum Architects, built for one of the partners of the office and his family of five. The Angular house is placed on a south-west sloping 500m2 site, located on the Jollas Peninsula east of the Helsinki city centre.

Manhattan Loft Renovation in a Converted 1864 Factory Building

This 1500 SF loft apartment is located in one of Tribeca's most beautiful turn-of-the-century brick buildings. The renovation transformed a poorly layed out floorplan into a series of serene spaces.

Island View Cottage / Whitten Architects

Twenty years ago, Whitten Architects designed a home for a family on a 100-acre coastal farm in the town of Yarmouth. In 2017, we returned to the site to design a cottage for the next generation of the same family.