Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel

- Advertisement -

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel

Architects: SheltonMindel
Project: Prewar Manhattan Apartment
Location: Manhattan, New York, United States
Photographs: Michael Moran

Brief: The objective in this large scale prewar Manhattan Apartment with a long dark narrow succession of closed rooms is to create a series of organized open spaces that take advantage of south and west exposures to light and incorporate views of Manhattan’s Central Park.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 1

Solution: The main core of the building is expressed as a freestanding white lacquered cube that contains the entry sequence, the elevator core and the butler’s pantry. The vestibule is partitioned by translucent glass to bring light to the previously dark entry. The pattern and glow of light foreshadows the views of Central Park beyond the windows of the apartment. The poured terrazzo floor is comprised of the palette of materials utilized throughout the project. The aggregate is a mixture depicting the colors of limestone, walnut, water, white glass, stainless steel and oak.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 2

The exterior walls pair double hung windows into a larger scale bay system and incorporates lighting, heating, ventilating and a motorized scrim into a continuous organized window. A series of walnut millwork “hedges” allude to the park and appear to stand freely separating the living room, study, dining room and family room into an organized open plan. The “hedges” are comprised of functional elements such as fireplaces, flues, and plumbing stacks, as well as storage and media that serve the public areas.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 3

A walnut “hedge” also separates the private bedroom wing from the public areas by crossing from the family room through the kitchen to become one continuous larger scale millwork element, which bisects the narrow dimensions of the building. A large gallery space beyond the family room and kitchen area becomes the link to the bedrooms. The buildings columns are freestanding as this communal space opens up to the private areas. The bedrooms are separated by a similar wood “hedge” treatment that contains functional elements to serve the spaces.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 4

The furniture in the public space creates its own landscape along the park. Organic shapes by Jean Prouve, Poul Kjaerholm, Alexandre Noll, Finn Juhl, Jean Royere, Marcos Zanuso, Fritz Henningsen, and Martin Szekely are sculptural and contrast with the rigor and discipline of the core, the window wall and the “hedge” elements.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 5

Custom rugs ground each space. In the living room a large scale berber grid is set asymmetrically in a field of tighter wool and feels similar to the texture of a raked Japanese garden. In the dining room a circular rug is woven in concentric circles creating the pattern that a stone generates when tossed in water. These elements help to further the relationship between the park outside and the internal dialog of the apartment.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 6

Architecture and interior design are seamlessly integrated to bring light, air and the presence of Manhattan’s Central Park throughout the space.

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 7

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 8

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 9

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 10

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 11

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 12

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 13

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 14

Prewar Manhattan Apartment Remodeled by SheltonMindel 15

- Advertisement -

Preservation and Renewal of an Old Stone House in Israel

The Reflection House is a project completed in 2015 by Henkin Shavit Studio. This old stone house is located in the city of Safed,...

Hahei Beach House / Evelyn McNamara Architecture

Hahei Beach House is a private residence designed by Evelyn McNamara Architecture in collaboration with Chris Tate Architecture. This design is a modernist response...

Lavish Pool and Spa Retreat with a Stunning Wood and Steel Structure

ICRAVE Studio recently completed this lavish pool and spa retreat in Amagansett, New York. Description by Icrave: ICRAVE was tapped by Amagansett homeowner, Alex May,...

Casa Zaire in Porto / Paulo Moreira Architectures

Casa Zaire is a tiny house situated at the rear of a modernist building in Rua do Zaire, Porto. Its isolated position in relation to the street and to urban life led us to interpret this small building as an autonomous ‘object’.

Washington Park Residence / Conard Romano Architects

This Washington Park Residence sits on a bluff with easterly views of Lake Washington and the Cascades beyond. This modern masterpiece was designed by Conard...

Hillcrest House by REdesign.build

123 Hillcrest House by REdesign.build has received the First Award at Global Architecture & Design Awards (GADA). GADA is the annual Awards hosted by the renowned platform Rethinking The Future. Rethinking The Future (RTF) was born from the idea of creating a new window on international trends in architecture and design ...

Flying House / IROJE KHM Architects

The owner of this house is a young pilot and his family for his future home space, the house landed lightly on the site...

75 sqm Apartment Rehabilitation in a Old Building in Barcelona

A whole flat rehabilitation in a old building of the Born area. It is about transforming a small, compartmentalized floor in an open airy space. The original distribution of the house disappears but the values of all the traditional elements of the housing in Born is preserved and kept: the mosaic floor, ceiling beams, the woodworks …

Butterfly House – 1000 sf Colorful Guest House in the Woods

Hong Kong-based design team Davidclovers has designed Butterfly House, a 1000 sf guest house located in Poyntelle, Northeastern Pennsylvania. Description by Davidclovers: Butterfly house is a 1000...

Dom Viçoso House by Brasil Arquitectura

Dom Viçoso is a house designed by Brasil Arquitetura. The house, situated in a superb location, comprises two volumes linked by a bridge of...

Semi-Detached Home in Singapore / Hier Architects

Designed by Hier Architects, this contemporary semi-detached home in Singapore takes on a modern and more contemporary design approach with a more open design incorporated as...