Residential ArchitectureHousesYamashina House by Alts Design Office

Yamashina House by Alts Design Office

Yamashina House

It is a rebuilding project for a residential area lined with houses from ancient times. Designed by Alts Design Office, the Yamashina House is in a 104.8sqm (31 tsubo) low-rise area, and on a narrow piece of land with setback restrictions and limitations set forth under the Landscape Act.

For this reason, the surrounding houses are built to fill up the land, creating the cramped housing unique to Kyoto, and this makes it difficult to create areas with gardens and green spaces that give a sense of nature.

Yamashina House 1

Under such circumstances, we wondered whether we might be able to develop houses with a sense of space, while ensuring the number of rooms required.

Yamashina House 2

Therefore, on this occasion, we made a point of creating a space on a narrow plot. We set three boxes of different volumes on the plot and set each one at an angle. On the plot, we started creating the spaces produced by the angles.

Yamashina House 3

We greened the spaces so as to make it possible to get a sense of the outdoors from any room. Rather than taking a building as being one large volume, by bringing together several small volumes, and connecting small spaces together, it is possible to have green areas dotted around the site, incorporate the exterior area into the building and create rich space even with minimal space.

Yamashina House 4

In addition, by making use of corner lots and leaving them open without fenced off, you can no doubt further enhance the feeling of lush greenery.

Yamashina House 5

Yamashina House 6

Yamashina House 6

Yamashina House 7

Yamashina House 9

Thank you for reading this article!

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria

The modern glass extension was designed to draw more light deeper into the living areas, but also to visually extend the living space of the house out into the landscape. A brick floor within the sunroom internally folds up into a seated plinth edge which slips through full height glazing to become a strong geometric plinth in the garden.

Chamfer House / Mihaly Slocombe Architect

Architects: Mihaly Slocombe Architect Project: Chamfer House Design Team: Warwick Mihaly, Erica Slocombe, Jake Taylor Location: Mornington Peninsula, VIC, Australia Area: 964.0 sqm Photography: Andrew Latreille Chamfer House revisits a...

MTZHF Advertising Agency Offices in San Francisco

The edgy office at 220 Sansome Street in San Francisco—home to advertising agency MUH-TAY-ZIK | HOF-FER—is a 7,000-square-foot testament to collaboration between client and designer. “I wanted to invent something I couldn’t think of,” explains John Matejczyk, the agency’s cofounder and creative director

Casanova Street Flat / Arquitectura-G

Architects: Arquitectura-G Project: Casanova Street Flat Location: Barcelona, Spain Area: 70 m2 Photography: José Hevia The Casanova Street Flat project consists in transforming an open space of 70m2 in Eixample...

Murrysville House: Light-Filled Alternative to a Traditional Suburban Residence

Situated within an established residential development of prominent homes, the Murrysville House project creates a modern, light-filled alternative to a traditional suburban residence for a young family.

Related Articles