PhotographerJoe Fletcher PhotographyZen Outdoor Living Space: Hilgard Garden

Zen Outdoor Living Space: Hilgard Garden

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (1)

Winner of the 2015 ASLA-NCC Top Residential Design Award, the Hilgard Garden / Outdoor Living Space was designed by Mary Barensfeld Architecture in Berkeley, California.

Description by Mary Barensfeld Architecture: A meandering ramp through aromatic groundcover and the limbs of three Japanese maples presents itself as a garden path in a Zen-like retreat. The garden, the back yard of a 1964 Berkeley, CA townhouse, traverses a steeply sloping site to provide access to an upper level patio with views of Sutro Tower and San Francisco.

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (15)

To avoid swallowing large swathes of the backyard square footage with a conventional stair, angular, board-form concrete walls with occasional steel armor slice their way up the hill while providing terraced planting areas.

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (2)

Visible and accessible to the existing townhouse living room, the lower level white granite patio unfurls its reflecting pool to greet visitors. Water-jet cut, patterned weathering steel screens serve as both bamboo planters and screening between the neighboring townhouses’ rear yards.

Architect: Mary Barensfeld Architecture
Project: Hilgard Garden / Outdoor Living Space
Location: Berkeley, California, USA
Photography: Joe Fletcher Photography

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (3)

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (4)

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (5)

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (7)

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (6)

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (9)

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (8)

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (10)

Zen Outdoor Living Space - Hilgard Garden (11)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London

DHaus was invited to tender for an ambitious ground floor rear extension, the Clients brief was clear – to maximise space and light, opening up the entire rear facade but at the same time keeping an outdoor courtyard space.

Liberation Coffee House Hollywood

1,600 square foot café, shop and gallery is located in the Los Angeles LGBT Center’s new Anita May Rosenstein Campus in Hollywood.

Rowhouse by S2 Architects

Dated Rowhouse in the Airport Business Center on the boundary between a new residential neighborhood and an older commercial/industrial core, adjacent to the local airport, 2 levels + storage loft (approximately 1100 SF)

Timber Garden Pavilion / Black Line One Architecture Studio

Black Line One Architecture Studio has designed this timber garden pavilion in Melbourne, in a garden of olive trees. This compact addition forms a new...

Lantern House and Studio / Simon Gill Architects

Lantern House is a modern family home in South West London. This scheme adds new accommodation – a new bedroom and dining space in the house and an enlarged studio at the end of the garden – as well as reconfiguring and refurbishing the existing.

Recommended Stories