Haus Stein – 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home (1)

Haus Stein (Stone House) is a holiday house designed by Jan Rosler Architekten in collaboration with Sven Rickhoff.

Haus Stein is the result of the conversion of an unused barn from the 1930’s into a holiday home. The particular character of the barn in its rural setting was preserved through minimal interventions on its outer shell. In the absence of its users, the building’s new function remains concealed. It is only when the wooden shutters and doors are open that the striking contrast between a clean and rigorous inner organisation and the raw facades reveals the new purpose of the building.

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

In this context, a great challenge consisted in retaining the irregular façade openings and in using them to master the necessary lighting and views according to the domestic purpose of the building. In addition, the existing prussian vaulted ceiling and the metallic beams had to be treated with great care. Every intervention such as new walls or the new staircase is built in respect of the existing structural system. As a result, the apparently simple inner organisation becomes the synthesis of an attentively calibrated, structurally and formally harmonious interplay.

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home (1)

Common daily living takes place on the ground floor, one single space and its two attached terraces, which are accessible on either side via large glass doors. The first floor is designated to a more intimate use, characterised by smaller rooms and warm materials such as the white-polished oak plank floor and the loam rendering. This storey contains a large master bedroom and a bathroom. a more quiet sitting area runs between the two and provides room for concentration and recreation. Beneath the roof pitch at both gable ends children will find a gallery accessible by loft stairs.

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home (2)

Sustainable building materials were used whenever possible. Many of them, as the traditional clay tiles, were taken from demolished structures in the area and brought to the building site. When not recycled from the old barn itself, bricks were brought from the neighbourhood in the same way. Cut and polished they could be reused in the building. In addition to the bricks, the loam rendering used in the upper floors contributes to a healthy indoor climate. The inner walls are insulated with soft fibreboard, while flax insulation is used between the rafters. An efficient gas fired heater, solar collectors and photovoltaic panels contribute to a resource-efficient use of energy.

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

A crucial factor in the project has been the fact that the construction company was part of the office structure. The constant and continuous interchange of designing and building from the beginning of the project to its completion was very enriching and led to a level of perfection that would otherwise not have been achieved.

Architects: Jan Rosler Architekten and Sven Rickhoff
Project: Haus Stein
Location: Druxberge, Germany
Area 260 mp
Photos: Simon Menges

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home (2)

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein - 1930 Barn Converted into Holiday Home

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Lakeside House Designed to Provide Unimpeded Views Out Across the Water

This modern lakeside house renovation in the mid-west is an elegantly-proportioned, meticulously-detailed frame for an extensive modern art and furniture collection. Designed to welcome the northern light from a nearby lake and provide unimpeded views out across the water.

Victorian Building Reinvented and Extended by Threefold Architects

Cornerstone is a mixed-use development in Whitechapel, London, which comprises an office and gallery space on the ground and basement floors and two residential units on the first, second and third floors.

Donovan House by Replinger Hossner Osolin Architects

With commanding views of islands, mountains and sea, the Donovan house is conceived as an open volume of living space set atop a stack of sleeping and secondary spaces. Free from the ground, dynamic wing-like wall planes open towards views and light, while embracing interior spaces and providing privacy from street and neighbors.

Black and White Slow Living Student Apartment

Located nearby universities within Jakarta, Indonesia, the apartment targeted students within the area with the concept of the student center, with facilities that focus on student necessity.

New Westminster House / BattersbyHowat Architects

Architects: BattersbyHowat Architects Project: New Westminster house Location: New Westminster, BC, Canada Area: 279 sqm Photography: Tom Arban Located on a hillside overlooking the river in New Westminster, BC,...

Two Faced House by Butler Armsden Architects

Two Faced House is a renovation project completed by Butler Armsden Architects in San Francisco. Project description: Friends and family encouraged our clients to trade...