Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (5)

Blueys Beach Vacation House is a single-family holiday house designed by Bourne Blue Architecture in 2015. Blueys Beach is a popular holiday destination, on the Mid North Coast of New South Wales, Australia.

Description by Bourne Blue Architecture: The original houses in this coastal village are simple fibro or weatherboard structures. They are weather beaten and basic, yet they generally offer a relaxing beach holiday experience. Unfortunately, when properties change hands, original buildings are often replaced by large suburban houses, which have little recognition of place and relate poorly to the immediate context.

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (3)

This Blueys Beach Vacation House was designed on an empty but narrow (12m x 42m) block. A large Angophera tree and some Cabbage palms exist at the front of the block, there was also a large Angophera at the rear. The site slopes gently down to the rear, and overlooks grassland and forested hills.

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (6)

The client’s brief was for a simple holiday house that retained the Angopheras and made the most of the views to the rear. It must not be ostentatious and must fit in well with the context. There is easy transition from the beach to the house and surfaces are hardy so that durability is not a concern. The living spaces open easily to the deck in the sun, or the shady courtyard and the ‘carport’ is ostensibly a roofed outdoor area for dining or game.

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (1)

The challenge was to arrange the house for privacy, yet enable strong connections to external spaces. The building is essentially two elements – One for sleeping, one for living. A roof form zig zags over the forms, creating a cohesive whole. The spaces adjacent these elements form courtyards and decks, for outdoor living.

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (3)

The structure steps with the land so that when viewed from the street, the bulk is minimized. Much of the living space on the site is actually outside the buildings, in the courtyard or on decks. This works well with the indoor / outdoor nature of visiting here. Materials throughout relate to the context of the village, are economical and corrosion resistant. Timber is used extensively, floors are all polished concrete internally, stone externally. Eaves are fibre cement.

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (8)Sustainable features – Hi performance glass to all doors and windows. Correctly orientated thermal mass. Heavy insulation to walls and ceilings, Rainwater harvesting for wc, laundry, garden usage, minimal footprint to building, using less materials and resources, sustainable timber use such as reconstituted timber concealed structure, birch plywood linings and joinery internally, sustainably forested cladding, Heat Pump hot water technology.

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (7)

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (2)

kitchen, Bourne Blue Architecture

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (14)

bedroom, Bourne Blue Architecture

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (16)

living room, Bourne Blue Architecture

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (15)

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (16)

shower, Bourne Blue Architecture

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (21)

terrace, Bourne Blue Architecture

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (17)

wood terrace, Bourne Blue Architecture

fireplace, Bourne Blue Architecture

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (20)

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (1)

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (24)

Blueys Beach Vacation House in New South Wales, Australia (4)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

La Olga Apartment in Barcelona / RÄS Studio

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio

The Pine Forest House responds to a geometry of contrasts based on this theme: the nature provides the vertical position of pine trees, while the architecture spreads out oblong and horizontal, as a great viewpoint in its setting.

Open-Floor Family Home in Campinas Instills Peacefulness

The main intention of this open-floor family home project was to incorporate the external spaces into the social spaces of the house, bringing nature to the living areas. To enable this integration between spaces without losing privacy in the most intimate areas of the house, the main divisions between spaces were made through slatted wood folding doors.

ToDD Residence is a Urban Farmhouse in Seattle / SkB Architects

The ToDD Residence emerged from the concept of how to create an urban farmhouse, while finding a way to push the limits of usable...

Palo Alto Ranch-Style House Fully Remodeled by Feldman Architecture

The clients for the Creekside Residence, a pair of Silicon Valley serial entrepreneurs, approached the firm looking to create a unique home for work and play for themselves and their three active boys.

Single Man Residence in the Heart of Ljubljana

The Single Man Residence is a bright apartment designed by GAO Architects in Ljubljana, Slovenia. Description by GAO Architects: The Single man residence is a...