Home Office / Ande Bunbury Architects

Home Office by Ande Bunbury Architects

Architects: Ande Bunbury Architects
Project: Home Office
Project Team: Ande Bunbury, Karen Abernethy, James Wong
Collaborators: Keith Patrick & Associates, Dolphin Pools
Location: Camberwell, Australia
Area: 34 m2
Photography: Drew Echberg

We are calling the space the “ home office ” but it is equally a games room, pool house, bedroom, art studio, relaxation space and a DJ booth. The Home Office was inspired by modern Japanese architecture found in densely populated residential precincts like Aoyama, Tokyo. Through innovative design, small spaces can be transformed into highly functional beautiful spaces in which to live. It is also important to create built environments which suit multiple uses to extend the useful life of a building and thereby reduce its environmental impact. The Home Office is a separate building in a residential back yard that incorporates a hidden bathroom, tool shed and rooftop deck. A plunge pool and a pergola over an existing deck were also included as part of the project.

Home Office by Ande Bunbury Architects 1

What was the brief?
The clients wanted to build a new room and bathroom in the location of a former single car garage behind their house. Of course that garage was full so we also needed to make somewhere to store all the things currently in the garage. They wanted to add a small pool and make the back garden more usable. The back of the house had a huge wall of unshaded western facing windows and a massive external deck that was too hot & exposed for much of the year. The design needed to resolve the requirements for pool fencing, views from the house to open to the garden, and to connect the new free-standing pavilion to the house.

Home Office by Ande Bunbury Architects 2

What were the key challenges?
The title for the property had a covenant that required specific construction materials – brick, stone or concrete for walls and slate or tile roofs. This project interpreted these traditional covenant requirements within a modern context with exposed insulated off-form concrete walls inside & out and a tiled rooftop deck.

Home Office by Ande Bunbury Architects 3

Resolution of levels was very important in this project as the site slopes down towards the house. The pool was designed to minimize the need for pool fencing and is partially elevated above the site to give a wet edge and water feature wall when viewed from the house. There was also extremely limited access to the part of the site we were building on. All materials had to be carried down a side pathway past the house.

Home Office by Ande Bunbury Architects 4

What were the solutions?
Although the covenant on the title tried to limit the construction to be as conservative as possible we decided to interpret the requirements in a contemporary way. The clients are fans of modern Japanese architecture & we decided to use exposed concrete walls both inside & out, with a polystyrene insulating panel sandwiched in the middle. Because of the limited access we couldn’t get precast concrete panels delivered to the site so the concrete was poured in-situ – the resulting quality of finish is rough & textured which gives a great character.

Home Office by Ande Bunbury Architects 5

Luckily we have limited words in the English language and the requirement for a “tiled” roof meant that we were able to build a flat roof deck with paving tiles on it. This is a wonderful secluded hideaway under the tree canopy like a cubby house for adults. We wanted to incorporate fun into the built environment, a building that invites discovery: an en-suite behind a hidden door; a wall that is really a bank of storage cupboards; a ladder which leads to a secluded garden; a view from the desk where eye level is ground level.

Home Office by Ande Bunbury Architects 6

What are the sustainability features?
In the Home Office the flexibility of use of the space and durability are the key sustainability principles. The pavilion has optimal north orientation for all windows to the living area, with sun-shading provided by a pergola with timber battens. Service areas are located to the south.

Home Office by Ande Bunbury Architects 7

Virtually all materials used are maintenance-free. The off-form concrete is exposed internally & externally for a highly durable finish. The concrete mix has 30% cement substitution with flyash/slag and recycled aggregate. Insulation within the concrete walls is R2.2 polystyrene board.

Home Office by Ande Bunbury Architects 8

Polyester roof insulation batts have 80% recycled content. The living area has double glazed timber framed windows & doors and the bathroom has a double glazed rooflight. Specifications call up high levels of gap sealing, stormwater management & implementation of a waste management plan during construction. All lighting is LED or fluorescent fittings, installed where task lighting is required.

Home Office by Ande Bunbury Architects 9

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Small Unhealthy Building Converted into a Family Home

This small unhealthy building tucked away in the back of a courtyard in Paris 10th district formerly housed small, dark apartments over two levels that were unsuitable for living in.
Guiyang Vanke • Guanhu Sales Center, A Space Hidden in Landscape and Isolated from the Bustling City

Guanhu Sales Center, A Space Hidden in Landscape and Isolated from the Bustling City

ONE-CU Interior Design Lab adopted dramatic and artistic expressions to interpret the relationship between the spiritual world and natural environment, intending to guide people to live a cozy life close to nature.
Wooden Wing Cottage in Quebec Perched on a Granite Bedrock

Wooden Wing Cottage in Quebec Perched on a Granite Bedrock

The Wooden Wing is a large cottage on the shores of Lac Supérieur, in Quebec’s Laurentians. The house is perched on a sizeable outcrop of granite bedrock, giving it a commanding yet intimate view of the lake and Mont Tremblant, on the other side.
Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral Villa that Exists in Harmony with Nature

Villa C, a Salubrious and Energy-Neutral House that Exists in Harmony with Nature

Villa C lies tucked away in the woodlands of Het Gooi. Designed by Paul de Ruiter Architects in accordance with the principles of the circular economy and built largely from wood, ...
Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic

Creating a diversity of spaces whereby freedom of choice and movement are key, Woods Bagot has transformed the iconic Palace Hotel into its new Perth contemporary workplace studio.

More Articles Like This