Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (1)

Peruvian architect, Marina Vella, has completed Chontay Stone House on a rural site, south-east of Lima.

Description by Marina Vella Arquitectos
Site
The project is located in a 5,800m2 rural plot south-east of Lima, 40.5 km from the road that borders the Lurin River from Lima to Huarochiri. The road that leads to the site is surrounded by a beautiful landscape where stone, wood, clay and local flora stand out. The irregular site is 70 meters higher than the River area, becoming a great natural balcony of the mountains/valley and the lush vegetation surrounding it.

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (7)

Program
It was a great opportunity to highlight conservation by using sustainable materials that blend unobtrusively with the landscape creating sensorial and visual bonds among the users, the landscape and architecture. Choosing an exact location was challenging and it lead to a solution of two independent volumes articulated by a garden lined up with the existing trees and the valley. This allows the users to have constant connection with nature and outdoor activities.

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (12)

Main design ideas
-Respect the environment and become part of it; the two volumes are elements in harmony with the environment, each can be surrounded and therefore loose the front-back effect.

-Create a habitat in harmony with the surrounding tones of nature; all the natural resources available on the site have been used: stone, adobe, eucalyptus and cane as well as the traditional construction techniques. The plants are used as design elements, thus integrating the volumes with the landscape and making them part of it.

-In order to maximize the area for agricultural purposes and outdoor activities the program was solved in a minimum area.

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (13)

Functional organization
– Parking in the upper area of the site. Access to the house by a pedestrian pathway through a sown field. A lateral path is to be used for harvesting purposes.
-The living room, dinning room and kitchen are located in a 68 m2 area sheltered by a tall volume, large window screens assure natural light and cross ventilation.

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (2)

-The 67 m2 lower volume has a distribution hall to 3 bedrooms, an attic, 2 bathrooms and the terrace. To ensure the bedroom’s good ventilation and lighting low windows are oriented towards the East and the “teatinas” (Peruvian roof windows used since colonial times) are oriented towards West. The balconied terrace is oriented towards the valley.
– Outside activities: hammocks area, fire area, and a playground area, gazebo, and swimming pool are surrounded by green and an orchard.

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (4)Construction
A builder with local knowledge of traditional construction techniques was selected for this phase. In order to rationalize investment resources and time limits it was decided to use a mix construction system; in first phase concrete columns, beams and slabs supported by an adjoining foundation. In second phase walls were built with local materials: stone, adobe and the cane.

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (17)

A large curved dry-stone interior and exterior wall gives shape to the high and low volumes on the East side. The transversal walls were built with adobes were made in-situ and used to delimit the terrace. Eucalyptus wood is the structural element that supports the “Carrizo” (reed grass) sunroof in the terrace. Recycled wood is used for the floors, doors, windows, and shutters.

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (10)

Landscape
Large stones found on site were selected and arranged in an ergonomic way during land movements. For the coating of soil ornamental plants were selected on the basis of the least water need. Bougainvillea, bignonia and Jasmine are vines used to give color to the structure. To protect the slope between the stone wall on the west side and the upper parts of the ground, Vetiver was used, a plant with a very deep root that acts as a containing wall by controlling the erosion of the land.

Architects: Marina Vella Arquitectos
Interior Design: Macarena Belaunde
Project: Chontay Stone House
Location: Antioquia District, Peru
Area 135.0 m2
Photographs: Gonzalo Cáceres Dancuart

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (14)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (11)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (5)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (8)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (16)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (18)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (6)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (3)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (15)

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos (9)

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Beautiful Interiors Furnished with Inexpensive and Readily Available Materials

Interior AK is a project recently completed by Russian studio INT2 Architecture. The property has an area of 62 square meters and is located in...

East Coast Compound – LEED Platinum Residence

LEED Platinum residence comprised of a new Main House, new Bunk House, new Guest House and remodeled Boat House, with Olson Kundig Architects, Michael...

Ned Shed – Ski & Bike Getaway in Colorado / Fuentesdesign Architects

The “Ned Shed” is a recently completed home designed and built by fuentesdesign architects outside of Boulder, Colorado. The 2000 square foot, 3-bedroom ski & bike getaway has epic views overlooking the Colorado Continental Divide

R toddler bed by Rafa Kids – modern, playful and functional toddler bed

During the growth of our children, we have to pay attention to many things; one of them being the bed. Designers Agata & Arek...

Contemporary Garden Pavilion Added to an Edwardian Cottage

This contemporary garden pavilion is a compact addition to an Edwardian cottage in Melbourne. Baffle house by Clare Cousins Architects integrates delightfully with both the existing bungalow and the garden area.

Modern Concrete Block House with Wooden Patio Attached

Residenza d’Autore is a modern concrete block house designed by Giraldi Associati Architetti in Pieve di Cento, Italy. Description by Giraldi Associati Architetti: The residential...