Residential ArchitectureHousesBower House - Low Maintenance Retreat by Inspace

Bower House – Low Maintenance Retreat by Inspace

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (13)

Shoreham is a slow paced kind of place. Nestled beside Westernport Bay 80km south of Melbourne, this former timber port is now a quiet seaside escape. Visiting Bower House is akin to stepping back in time. Designed by Australian studio Inspace, the house is a delicately balanced moment between old-fashioned simplicity and the convenience of contemporary life.

Located within a semi-rural development on the edge of  Old Shoreham, the project brief was to design an energy efficient, low maintenance single house on a large, north-facing site for a couple and their  children. The clients wanted a home that would sit well within its local and historical context, provide a comfortable and easy home year round, and also adapt to accommodate family gatherings scattered throughout the year.

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (1)

Surrounded to the north, and south by neighbouring properties and to the east by a main road, Bower House is positioned centrally on the property, with almost equal parts rear and front garden. The design contends with the precarious task of maximising idyllic views whilst maintaining privacy by retreating from its boundaries. Its careful placement enhances selected vistas whilst also defining a quiet, private realm set back from the public face of the road.

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (8)

Conceived as a collection of contemporary cottages, the house’s form is immediately evocative of the traditional farming structures that once inhabited the local area. The response places three separate buildings on the property – garage and workshop, laundry/studio and main house (complete with a central kitchen and wood burning stove).

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (3)

The building’s muted material palette subtly and effectively reflects the surrounding environment, while echoing the colours of the day. The natural edge weather-boards and mud brick contrast with the sharp vertical lines of sustainably harvested board and batten timber cladding.

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (2)

In line with the project’s humble intent, the building plan is simple. A gable-roofed structure is divided into parts according to the daily patterns and needs prescribed by a low-tech, beachside life.

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (4)

One first approaches the house via a meandering drive that begins in the north and slowly traverses the northern half of the site until arriving at the garage, strategically positioned at the far western edge of the property and acting as a buffer to the neighbours. Between here and the house a deck acts as a quick and convenient everyday unloading zone and provides the dual function of framing the view towards the studio and a bank of mature trees that line the southern edge of the property.

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (5)

The unfussy interior allows the architectural volumes to speak loudly, reverberating in the language of the traditional farmhouse that this space is one of simple gathering. Internal finishes were selected for texture and simplicity – straw, terracotta, timber and mud brick.

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (6)

The living, dining, and kitchen are located within the core open plan area and are wide open spaces, spreading horizontally into the landscape beyond aided by extensive timber decks. Treatment of the northern wall in this public space is contemporary, consisting of a louvred  floor to ceiling windows that allow a flexible relationship between inside and out, warmth and coolness, the sunshine and shade, openness and privacy.  The house’s private sleeping zones and service areas are located on the floors above.

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (14)

Bower House references its local context and negotiates the owners’ requirements for an energy efficient, low maintenance home that urges everyday practicality and an emphasis on life’s simple pleasures. Text by Inspace

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (9)

 

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (11)

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (7)

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (15)

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (10)

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace (12)

Bower House - Low Maintenance Retreat by Inspace

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

Dent Lounge in Kiev / Buro21

Dent Lounge is a new dental clinic in Kiev, Ukraine. The idea for its creation was a cosy interior with homy atmosphere. It was supposed to be capable of changing the patients’ attitude towards dentist clinics, make them like their visits to a dentist – and not only the attitude of adult patients, but of children too.

Single Family Villa Renovation / Frari – Architecture Network

This project intends to refurbish a single-family house, severely affected by pathologies resulting from defective construction options. In addition of trying to correct the existing pathologies, we also intend to rectify the dysfunctions of spatial organization.

La Dolca of Tickets: Magic Universe of Stories and Sweets

La Dolca of Tickets is the new gastronomic space in Ticket Restaurant, designed by El Equipo Creativo, a design studio based in Barcelona. The architects Oliver Franz...

Marc Koehler Architects Designs Superlofts, a Flexible Design and Development Framework in Amsterdam

Tapping into the open building movement, Superlofts offers its residents the freedom to design and/or self-build their homes from scratch incorporating any hybrid function, and co-create the shared spaces as a community.

Brooks House, Alterations and Additions by Bryant Alsop Architects

The Brooks House required a full scale renovation, and 2-storey addition to create a cozy family-home in the inner east of Melbourne. Indoor - outdoor living using the abundance of natural light in this combined area.

Recommended Stories