Family Retreat in Minnesota by Salmela Architect

- Advertisement -

butterfly roof - Family retreat by Salmela Architect

Projected by Salmela Architect, this family retreat is located on the shore of the Superior lake in Duluth, Minnesota. Realized on an area of 1,280 square feet, the building is bold and it remarks itself through the butterfly roof and a cantilevered screened porch situated on the second floor. The living area extends outside with a wooden deck, delimited by a stone fireplace. The porch from the second floor is covered with cedar vertical planks that contrast with the black composite material that covers the rest of the volume.

Vacation house in Minnesota by Salmela Architect

The interior walls are covered with cedar wood that constitutes a highlighting background for the red, yellow and blue spots. At the ground floor, there is the kitchen and living room that have a beautiful view towards the lake through a window. A yellow painted staircase leads you up to the bedrooms and guest room located on the second floor. The furniture is reduced to the bare essentials; it is simple and devoid of abundant details, contributing in this way to the spatiality of the refuge and comfort.

Architects: Salmela Architect
Location: Herbster, Minnesota, USA
Principal Architect: David Salmela FAIA
Project Architect: David Getty
Structural Engineer: Meyer Borgman Johnson
Contractor: Lake Effect Builders
Area: 1280.0 ft2
Photographs: Paul Crosby

Retreat in Minnesota

Family retreat Projected by Salmela Architect

Family retreat

Vacation home by Salmela Architect

Interiors - livingroom by Salmela Architect

Family retreat architecture by Salmela Architect

wood retreat in minnesota

wood and colors - interiors vacation home

Family retreat - bedroom design

bedroom - vacation home - Minnesota

Vacation home in Minnesota by Salmela Architect

architecture - home in Minnesota

house in Minnesota by Salmela Architect

Family retreat in Minnesota

Retreat in Minnesota by Salmela Architect

- Advertisement -

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Restobar Garden / Azovskiy Pahomova Architects

The decision about stylistic direction of the restobar came to us, when the name and the concept had been confirmed. The customer wanted us to create light and bright space with sophisticated shades.

Old mill transformed into a modern holiday home

A old mill conversion designed by WT Architecture, in the shell of a former threshing mill in the Scottish Borders. New openings through the...

La Pedevilla – Modern Refuge in the Dolomites / Pedevilla Architects

La Pedevilla is a modern refuge, high up in the Dolomites, which had been designed with a lot of sensitivity to its surround. The...

Muswell Hill House / Jones Associates Architects

Jones Associates Architects have completed Muswell Hill House, an extension project to a 1930s house in North London. This detached 1930s house, virtually unaltered since...

Estefania Apartment / Estudio Branco Delrio Arqitectos

Located in Lisboa, Portugal, the Estefania Apartment was completed in 2016 by João Branco and Paula del Río. Two wishes coexist in the future inhabitants...

MG2 House Inspired by the Rural Traditions / Alain Carle Architecte

This residence’s occupancy program has been fragmented into four pavilions, according to an organic plan, freeing a central space that looks completely outward. A little like the “heart of a village”, this space links the other building bodies, geometrically distinct from each other.

Havai House, Brazil / Grupo Garoa Arquitetos and Chico Barros

The Havai House turns itself to the inside, in a way it is introspective, a feature that comes from the place's specific constraints - the linear conformation of the lot, 5x35m, and its neighbour's tall lateral walls.

Radical Remodel of an Eichler-Era Townhouse / John Lum Architecture

This radical remodel of an Eichler-era townhouse consisted of replacing a confusing floor plan with an open-concept design. A new sky-lit, steel staircase connecting all three levels, transforms the formerly dark interior into a sunlight-drenched space.

Howick Place – Creative Hub in Victoria, London / Squire and Partners

When the Post Office vacated their sorting office in Victoria, creative Italian developer Fabbriche Ceramiche saw the potential for a creative hub in the...

V-Shaped Concrete House in Braga With Extensive City Views

This V-Shaped concrete house, located in Braga, is a project set up on two floors in a "V" shape, that was conceived to take advantage of the privileged views over the city.

Modern Home Extension That Weaves Together Interior and Exterior Spaces

The scattered and irregular gables of this Federation house, while absent from the contemporary extension, are suggestive of the casual arrangement of courtyards that now enliven the dwelling within.