19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects

Architects: Lubrano Ciavarra Architects
Project: Manhattan Townhouse Renovated
Location: New York, United States
Photography: Chris Cooper
Text by Lubrano Ciavarra Architects

At only 15 feet wide, this petite Manhattan townhouse expands beyond its envelope. A sophisticated palette of materials including white washed wood floors, tinted concrete, stainless steel, and white onyx provides a gallery-like setting for the client’s modern art collection.

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects 1

The gut renovation of the townhouse afforded the freedom to maximize natural light and create direct visual and physical connections to green spaces. The excavated rear yard, wrapped with a living wall, creates an outdoor room connecting the two public floors.

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects 2

The bottom half of the rear façade was removed and replaced with full-height glass doors. The walk-on skylight at the Master Bathroom provides a visual connection to the new Roof Garden above. Slatted wood rails and rain screens tie the garden spaces together and provide a structure for growing plants.

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects 3

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects 4

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects 5

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects 6

19th Century Manhattan Townhouse Renovated by Lubrano Ciavarra Architects 7

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Twin Peaks Residence / Feldman Architecture

Overlooking the natural elegance of the Mount Sutro Open Reserve, the Twin Peaks Residence is a direct reflection of the occupants who live there, two highly active 30-somethings with a passion for yoga and a thirst for travel.

Woods Bagot Has Designed a New Contemporary Workspace for ADCO in Melbourne

Woods Bagot has designed a new workplace for ADCO in Melbourne, delivering a contemporary workspace environment for one of Australia’s leading construction companies. Situated in South Melbourne, the key driver for the project was to provide ADCO a point of difference, ...

Container Hostel in Germany with an Industrial Twist

Surrounded by the local harbour and shipyard near the town centre of Warnemünde, Germany’s first up-cycling hostel was created. In their previous life, the 25-m2 overseas containers transported consumer goods across the ocean;

Torcuato House Pavilion by Besonias Almeida Arquitectos

Torcuato House Pavilion is an architectural project completed this year by Besonias Almeida Arquitectos in Buenos Aires, Argentina. The Commission It arises from the principals’ need...