Residential ArchitectureRenovation Projects200 Year Old Stone House with Renovated Contemporary Interior

200 Year Old Stone House with Renovated Contemporary Interior

200 Year Old Stone House with Renovated Contemporary Interior

Project: Old House with Renovated Contemporary Interior
Architects: Henri Cleinge Architecte
Project Architect: Henri Cleinge
Team: Henri Cleinge, Paulette Taillefer
Structural Engineer: César Zelaya
General Contractor: Abitec
Cabinetry and custom built furniture: Kastella
Area: 9900 square feet
Location: Dorval, Quebec, Canada
Photography: Marc Cramer

Chemin Bord du Lac is a 200-year-old stone house renovated and expanded by Montréal-based Henri Cleinge Architecte. Located in Dorval, Quebec, Canada, this old stone house was turned into a modern and cozy home. Two styles beautiful blended but with clear lines between traditional and modern.

Approached to renovate a 200 year old Quebec stone house and to design a significant addition, we were challenged to define a clear conceptual approach which would reconcile a contemporary architectural language to the ancestral home.

200 Year Old Stone House with Renovated Contemporary Interior 1

The original structure once belonged to the Hudson Bay Company and had the main entrance facing the river, where the old road was situated. Over time, a new road was built on the back side of the house, which now became the front.

200 Year Old Stone House with Renovated Contemporary Interior 2

The program required sheltering four generations: the great grandfather, the grandparents and the children in the old house, and the parents in the addition. This led to the idea of drawing a parallel between the multi-generational component of the program and the fact that a contemporary project would be built alongside a historical house. In this manner, the design expresses the passage of time.

living room

The strategy defined itself as a contemporary project contrasting the existing stone house, yet having an obvious relationship to the ancestral home. This idea extended to the way the spaces are defined, as two double height living rooms are at opposite ends, one in each volume, linked by a path highlighted by a bridge linking the old house to the new volume.

living room

kitchen

dining area

kitchen

200 Year Old Stone House with Renovated Contemporary Interior 8

bedroom

bathroom

200 Year Old Stone House with Renovated Contemporary Interior 9

Extensive Remodel of a 1970s House in Auburn, California

Built in the late 1970s, the Auburn house is reminiscent of the California Modern homes built in the mid-century by Joseph Eichler. Located in an established neighborhood of mixed residential typologies

Old boat house converted into recreational space

Naust V is a collaboration between Kolab Architects and Koreo Architects. The project is a transformation of an old boat house in Vikebygd, a small...

Dwelling Refurbishment in the Barcelona’s Garcia Neighbourhood

We are commissioned for a 140 m2 dwelling refurbishment located on Verdi Street in the Barcelona’s Garcia neighbourhood. The structure of the house has one drawback: of the 16 pieces that make it up, only 5 are connected to the exterior, either to the street or to the interior block patio, leading, as there is no additional patio, to a dwelling especially dark in its centre.

Hall Project by Barry Connor Architectural Design

The brief for the Hall project was to retain as much of the notable original features; vaulted timber lined roof, gothic arched doors. The simplicity of the space provided for a sympathetic open plan living area

Bornova Penthouse Inspired by Wabi-Sabi Style / Unlimited Design

The Bornova penthouse situated on one of the highest places in İzmir has one of the best views in the city. The concept of the flat is a combination of a city home, office, party area and even a comfy hotel concept at times.

Recommended Stories