Residential ArchitectureHousesRecreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings

Architects: GÓmez & GOrshkova
Project: Recreational Retreat
Location: Huelva, Spain
Area: 109.0 m2
Photography: Jesús Granada

This recreational retreat is built on an old majada, as stone sheds are known in the Sierra de Aracena, auxiliary buildings that serve as pantry, chicken coop or for storing implements. It is for this reason that they are usually located on the edge of villages, closer to the rich orchards, like those bordering Cortelazor. The building we found here was a soon to be ruin that had fallen into disuse long ago.

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 1

This arrangement gives the building its characteristic pierced shell image, a protected area that does not restrict to interiority, but opens with generous windows to the depth of the landscape. Hills and valleys are welcome into the domestic warmth, lending its immensity to the bosom of a humble home. Perhaps this is its greatest ambition, otherwise the inhabiting experience seeks no more than a renewed vita simplex built around food, rest and conversation.

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 2

Beyond the strict regulatory architectural requirements in place the project lies on the extensive common ground shared by popular architecture and contemporary taste. Our present understanding of the traditional aesthetic floor translates, once more, in an eulogy to simplicity, manifested in a palette made just of wood, roof tile, clay and the ubiquitous white.

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 3

Casa Proa is the first finished sample of a management model aimed at recovering small obsolescent buildings and provide their owners with modern affordable homes in places of environmental quality.

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 4

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 5

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 6

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 7

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 8

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 9

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 10

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 11

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 12

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 13

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 14

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 15

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings 16

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family

Being part of a semi detached house in a conservation area did provide some context to work in. This London brick house also acts, to some degree, as a gatekeeper to a small mews road along its flank wall.

Veil House by Measured Architecture

Our client, a family of four, wanted to root themselves in a long-established and charismatic neighbourhood on Vancouver’s east side. They asked Measured to design a home that while modern in scope and design, would still draw inspiration from the silhouettes of the houses around them

Osborne Apartment in New York / Fogarty Finger

Project: Osborne Apartment Interior Design: Fogarty Finger Location: New York City, NY, USA Photo Credits: Fogarty Finger Set in the landmarked 19th century Osborne apartment building, Fogarty Finger...

A’ Design Awards & Competition – Call for Entries

A' Design Award and Competition is the worlds' largest design competition awarding best designs, design concepts and products & services. The A' Design Competition is organized annually and participation is accepted worldwide.

Interlock House by Matt Fajkus Architecture

Located on a small triangular lot near Bull Creek in Austin, this house addition was required to comply with complex ordinance regulations which drastically constrain the possibility to add area to an 800 square-foot house originally built in the 1950’s.

Related Articles