facebook

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection

Architects: Gluckman Tang Architects
Project: Big Tesuque Canyon Residence
Location: Santa Fe, New Mexico, United States
Area: 5,000 SF
Photography: Daniel Nadelbach

This 5,000 sf Santa Fe contemporary home was designed for an art-collector couple to accommodate specific works in their collection. Solar orientation and views factored into the design of the residence, as well as water management and internal privacy.

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 1

Located in northern New Mexico, this home sits at the juncture of the flat bottom-land of the Tesuque River and a steeply-rising mesa to the east. This juncture is the Acequia Madre de Tesuque, one of the oldest natural drainage systems in North America. The Acequia runs through the valley, managed along historic principles of shared irrigation established in the early 18th century. The architecture of the house is integrated into the structure of the Acequia and framed by the retaining wall backed up to the mesa.

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 2

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 3

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 4

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 5

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 5

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 7

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 8

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 9

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 10

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 11

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 12

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 13

Santa Fe Contemporary Home Designed to Showcase an Art Collection 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Copenhagen Restaurant Exhibiting Warm and Material Richness Against Raw Concrete Walls

With the ambition to create a local wine bar and restaurant emphasized by an intimate and cosy atmosphere that underlines a sense of presence, Nærvær is located in a fairly new and contemporary building. Situated in a prime location of Christianshavn overlooking the canal with a beautiful view Copenhagen’s old city centre, this new place hosts a local winebar as well

Crane Island Retreat by David Heide Design

Crane Island Retreat is a summer cottage completed in 2016 by David Heide Design Studio. Project description: A summer cottage that perfectly encapsulates the lake...

Lion Safari Park by Archohm Design Studio

Archohm Design Studio has designed the Lion Safari Park with the intention to help the Asian lion, a species almost extinct in many areas of...

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne

This project is for modest yet highly detailed contemporary alterations and additions to an existing detached weatherboard Edwardian residence with a rear Western aspect in Camberwell, Victoria. As well as the proposed living area additions, the brief called for the upgrading of existing bath rooms, wardrobes, improved internal circulation, the provision of a swimming pool, and landscaped utility areas.