Modern Atrium House: Energy Efficient New Home by Klopf Architecture

- Advertisement -

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (9)

San Francisco-based Klopf Architecture recently completed Modern Atrium House for a family of three. The house is located in Belmont, California. The owners, inspired by mid-century modern architecture, hired Klopf Architecture to design an Eichler-inspired 21st-Century, energy efficient new home that would replace a dilapidated 1940s home for a family of three. Klopf and the owners planned a home that is modern, connected to nature at every turn, simple, and modular with a sense of composure, restfulness, and highly energy efficient.

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (7)

The home follows the gentle slope of the hillside while the overarching post-and-beam roof provides an unchanging datum line. The changing moods of nature animate the house because of views through large glass walls at nearly every vantage point. Every square foot of the house remains close to the ground creating and adding to the sense of connection with nature.

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (6)

Enter through simple planes of stacked stone and white stucco below street level to reveal the roomy, open spaces that are progressively revealed as one flows through the Modern Atrium House. Progress through the spaces, stepping down with the sloping hillside until you arrive in the indoor/outdoor living room. The large, green, landscaped yard and Japanese garden-inspired atrium are visible through two large walls of glass.

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (3)

The changing moods of nature are reflected in the house due to the direct outdoor views at nearly every vantage point in the house. But with the house being on a large, wooded lot and down below the street, the owners are connected to nature all around but still afforded privacy from all sides. They are also protected from the elements: the super-insulated house with overhangs and heat-mirror glass requires no air-conditioning and exceeded California’s strict energy codes by almost 40%.

Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA, Geoff Campen, Angela Todorova, and Jeff Prose
Structural Engineer: Alex Rood, SE, Fulcrum Engineering (now Pivot Engineering)
Landscape Designer (atrium): Yoshi Chiba, Chiba’s Gardening
Landscape Designer (rear lawn): Aldo Sepulveda, Sepulveda Landscaping
Contractor: Augie Peccei, Coast to Coast Construction
Photography ©2015 Mariko Reed
Location: Belmont, California
Year completed: 2015

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (11)

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (8)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (14)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (15)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (23)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (22)

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (5)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (16)

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (2)

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (1)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (24)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (21)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (17)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (19)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (12)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (20)

Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (18)

Modern Atrium House - energy efficient new home by Klopf Architecture (4)

- Advertisement -

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion Overlooking the Mountain Snøhetta

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the mountain Snøhetta. The 90 m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes.

Casa Por Do Sol / Vilela Florez Studio

Casa Por Do Sol is a project of two houses, located in the municipality of Tibau do Sul, inserted in an irregular terrain of 642m² on a slope that dominates the amazing views to the Guaraíras Lagoon and the spectacular dunes of Malemba beach.

Rowhouse by S2 Architects: Modern Live / Work Rebuild in Aspen, Colorado

Dated Rowhouse in the Airport Business Center on the boundary between a new residential neighborhood and an older commercial/industrial core, adjacent to the local airport, 2 levels + storage loft (approximately 1100 SF)

Washington Park Residence / Conard Romano Architects

This Washington Park Residence sits on a bluff with easterly views of Lake Washington and the Cascades beyond. This modern masterpiece was designed by Conard...

Watermark House in Brooklyn / BAAO Architects

This semi-attached brick townhouse had a dark garden level that didn’t take advantage of its three exposures. The parlor floor was also painted in dark tones and had not been updated in more than 50 years.

150 Charles Street Condominium in Manhattan by CookFox Architects

A remarkable site overlooking the expanse of the waterfront, 150 Charles Street is sited between the activity on the Hudson River and the history of the West Village. The building incorporates the abandoned Whitehall warehouse, a massive, utilitarian structure of concrete, brick, and glass.

St-Donat House by BONE Structure

Situated two hours northwest of Montreal, in the township of St-Donat, this 3,000 sq. ft. home is characterized by its open concept main floor and easy access walk-out basement. The architecture of the St-Donat house is characterized, among others things, by a huge sloping roof which creates a direct link with the views of surrounding mountains.

Great Like Studio Designed a Three Storey Residence Like a Peaceful Urban Retreat

Located on a small lot in Downtown Toronto, the owners of this new three storey residence desired a peaceful urban retreat, purposefully tailored to nurture and enhance a close communal family life and their enjoyment of the outdoors.

Yard House in Valencia by Alberto Facundo Arquitectura

The Yard House born of the place, the reflection and the search of a typological purification. The form is the result of these premises, the creation of two volumes that respond to the simplification of the original home of the village. Is this form, too, that resolves interior ordination.

Breakneck Gorge Oikos Designed as an Indulgent Retreat from the City

The Breakneck Gorge Oikos project successfully met all the clients' expectations and more - they look out to a sculptured mix of corten form and long masonry blade, which reads neatly as a connection to the landscape rather than an inhabited space.

Red Creek Road Residence / Marvel Architects

Marvel Architects designed this weekend house, for year-round use, on Red Creek Road in the town of Southampton, New York. Situated on a 3.64 acre site, the house has stunning views to both The Great Peconic Bay and the forest.