Monochromatic House in Vilnius: The Greywall

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall

Architects: Paleko Arch Studija + PLAZMA
Interior Design: YCL studio
Project: Monochromatic House
Architects in Charge: Tomas Umbrasas, Aidas Barzda, Tautvydas Vileikis
Location: Vilnius, Lithuania
Area 125.0 m2
Project Year 2017
Photography: Norbert Tukaj

A monochromatic house that is recessed and hidden behind the continuous concrete wall. This wall becomes a part of the interior by creating the grey wall through the entire apartment and becomes a limit between common spaces and nature.

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 1

By entering the house you meet all three materials used in the interior: “the grey”, warm wood texture and “the white”. “The grey” becomes a path connecting second floor with the living space while the wood and white surfaces connect you with private areas on the second floor: master bedroom, two children rooms and bathroom.

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 2

Same rule applies to the living space on the first floor – it feels that concrete wall passes through the interior space while everything else becomes neutral and creates connection between the dweller and the nature. Big windows give a light and shadow play on sunny days and all the secondary functions are hidden in the grey wall: stairs, utility room, second bathroom and kitchen become a part of this as well.

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 3

Small sculptural details come to the interior with gentle touch. Hall mirror welcomes with distorted perspective look that softens lines in the overall design. Handrail creates a light path and almost invisibly touches the floor on the first floor. Mirror column in the living area hides a massive technical structure, but at the same time keeps the sense of a space through the reflections. Intersecting lines in master bathroom creates illusion of bigger space as it is in reality. All the small details create an interior ensemble as the architecture itself creates it in the exterior. Big windows as big paintings enchant the monochromatic tones of the everyday life in the apartment. Day by day it becomes more personal and livelier.

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 4

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 5

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 6

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 7

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 8

Monochromatic House

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 10

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 11

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 12

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 13

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Skyline Minimalist Apartment by Sergey Makhno Architects

Skyline Minimalist Apartment is a new interior design project conceived by Kyiv-based Sergey Makhno Architects. Description by Sergey Makhno: "The things must be disciplined," – says our new...

Stunning Light-Filled Home Renovation Project in Brooklyn by BFDO Architects

The layout was configured as an open, airy twenty by fifty foot by ten foot tall primary living space on the parlor floor lined on one side by a full-length bookshelf, art wall, and cat circulation and lounge space. This is a stunning light-filled home renovation project in Brooklyn.

Englishman Bay Retreat, Maine / Whitten Architects

North of Acadia National Park, Englishman Bay is known for its rocky, rugged coastline and pristine natural landscape. An undulating shoreline made up of protected coves and calm waters makes this Downeast area a favorite among sailors and kayakers.

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends

When a lively family of five considered building a weekend home to serve as a hub for their extensive network of family and friends, they decided to return to Rhode Island’s Watch Hill peninsula, a place with family ties reaching back over a century.

Ha Long Villa, Vietnam / Vo Trong Nghia Architects

Vietnam has an abundance of nature and townscapes that are registered as World Heritage Sites. Economic growth due to the increase in tourism has raised the standard of living but has also given way to reckless development by clearing away nature.

A Light-Filled Modern Family Home with an Eco-Friendly Interior

Bulleen residence is a 440m2 new modern family home located in the lush green area of Bulleen, Victoria. The client’s brief was for a house which works with the site conditions to create a home which felt open, light filled, natural and connected to that garden.