Pine Forest House by Ramon Esteve Studio

- Advertisement -

Pine Forest House

Architect: Ramon Esteve Studio
Project: Pine Forest House
Location: Rocafort, Valencia, Spain
Area: 571.40 m2
Project Year 2017
Photography courtesy of Ramón Esteve Estudio

The home in the Pine Forest is located in an extended residential area, between spacious green areas, woodlands and pine trees. The plot itself, which has a significant topographic slope, holds a large area of natural Mediterranean garden with a cluster of pines, in its lowest area. The housing is located at the top, dominating the environment through a counterpoint relationship with the garden.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio

Contrasts of geometry
The Pine Forest House responds to a geometry of contrasts based on this theme: the nature provides the vertical position of pine trees, while the architecture spreads out oblong and horizontal, as a great viewpoint in its setting.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 1

The garden-home
The house extends as a long continuous tiered balcony, creating a platform that adapts itself to the topography. The whole interior space opens and orients itself to the inherent views of the plot.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 3

Spatial fluidity
The spatial continuity is another of the features that characterizes this project. The space of the common areas is almost unique, distributed by permeable elements, such as the fireplace or the staircase.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 3

Orientation
The house is protected on its north facade, facing the access from the street, by controlling the openings, while the south side is open and transparent to the pines, protected by a long porch.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 4

Nature in the colored palette
Using the palette of natural colours, crude tones, browns, greens… for this, the materials are displayed in their natural state, using wood, natural stone and visible concrete.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 5

The concrete is subjected to a process of tinting to acquire the tones of the stone from the environment, trying to mimic its colour and texture with the natural material, accepting the irregularities and water as a part of the integration process.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 7

Each space in the house seeks practicality: The plant of access to the housing, which hangs like a spacious balcony over its environment, holds the common areas and master bedroom.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 8

The ground floor which is within steps from garden has living spaces that have direct access to the outside. The landscape is formed this way to allow immediate connection with the natural world.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 9

The first floor is converted into a viewpoint, a private and intimate area with the sole use as a studio, with the purpose of revealing itself as a space in which you find serenity.

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 10

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 11

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 12

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 13

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 14

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 15

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 16

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 17

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 18

Pine Forest House by Ramon Esteve Studio 19

- Advertisement -

Palma Plaza Spec by Dick Clark + Associates

Located in Austin, Texas, Palma Plaza Spec is a family home designed by Dick Clark + Associates. Description by Dick Clark Architects: On a quiet residential...

Dune House: Inspired by Sand Dunes of Terschelling Island

Terschelling is a quiet island located off the northern Dutch coast. The sand dunes dominate the landscape of this Dutch island and they were...

Villa L’escalet in Ramatuelle – with a Panoramic View to the Sea

Realized by the architect Vincent Coste, Villa L’escalet is located in Ramatuelle, near Saint Tropez, on an abrupt terrain, with a panoramic, beautiful view to the sea. As an architectural design, the house resembles a building block made from independent volumes, which allow space saving, by reducing the passage ways.

Small Glass Cabin in Gorafe Desert, Spain by OFIS Architects

This small glass cabin is a research prototype for a comfortable if elementary retreat in a tense juxtaposition with harsh surrounding environment. The project, initiated by Guardian Glass is challenging thermal and structural abilities of glass.

Montalba Architects Completes Construction on Airy Venice Beach Home

Montalba Architects, the Santa Monica-based architecture firm behind notable projects including Headspace’s headquarters, The Row Melrose and multiple Equinox locations, recently completed a Southern California single-family residence designed to meld together indoor and outdoor programs by tethered courtyards and gardens.

Kana Filmes Offices / Playful and Creative Work Environment

Kana Filmes Offices is a project completed by AR Arquitetos in Sao Paulo, Brazil. The project sought to keep the identity of an old São...

Walnut Cove Residence / Samsel Architects

Throughout the residence, there is a strong theme of horizontal lines integrated with a natural, woodsy palette and a gallery-like aesthetic on the inside. The Walnut Cove Residence combines the clean lines and simplicity of modern design with the warmth and functionality of a cozy home.

Rammed Earth Extension to a Californian Bungalow

This design for a rammed earth extension to a Californian Bungalow goes back to personal key experiences of places. However, I was less interested in a building itself but the interaction it generated and asked why. That was our starting point.

Clawson Duplex: Adult Tree Houses Take Root in Austin, Texas

Mark Odom Studio, subdivided this one-acre, heavily treed property in Austin, Texas to become four duplex lots, equaling eight individual residences along a shared drive.

Sant Antoni Apartment Rehabilitation / Colombo and Serboli Architecture

The Sant Antoni apartment had to provide plenty of storage in order to keep the spaces tidy, be very practical, while contemporary and cozy.

The Stiles Road House Extension and Renovation in Dublin

The Stiles Road house was modernised 15 years ago but with the arrival of the owners two children, the house and its extension, no longer fulfilled the owners needs.