Island View Cottage / Whitten Architects

- Advertisement -

Island View Cottage / Whitten Architects

Project: Island View Cottage
Architects: Whitten Architects
General Contractor: Warren Construction Group
Structural Engineer: Albert Putnam Associates, Structural Engineer
Landscape Design & Installation: Richardson Associates Landscape Architects
Location: Yarmouth, Maine
Project Completion Date: 2017
Photography: Rob Karosis

Twenty years ago, Whitten Architects designed a home for a family on a 100-acre coastal farm in the town of Yarmouth. In 2017, we returned to the site to design a cottage for the next generation of the same family. Our client sought a home she could enjoy and share with guests, her two adult children and their adult friends, and five black Labs.

Island View Cottage / Whitten Architects

Set on a coastal bluff, the cottage offers views of islands to the east and a well-developed canopy of red oaks and white pines above. The site is set back from the shore with a rocky outcrop to the north and west. We carefully sited the new cottage and existing family home around fields, walking trails, tennis courts, a large barn, and pool. At a few hundred feet apart, both homes are both private to one another, but easily accessible via paths.

Island View Cottage / Whitten Architects

Our client’s wish list included ample light, great views, an open plan, a well-organized mudroom, a private study, a work space in the kitchen/​family room, and an eat-at kitchen island. We designed open-plan living spaces featuring stone and brick fireplaces, antique beams, and wide-plank, salvaged wood floors. The Island View Cottage celebrates an inside-to-outside living experience with French doors, porches, generous eaves, and waterside terraces. Both interior and exterior feature low-maintenance, but high-quality materials.

kitchen / Whitten Architects

The first-floor master suite is independent of the kitchen and family spaces and features a private study and terrace away from the daily activities. The second-floor bedroom suites have commanding views of the coast and islands, and open onto protected second-floor decks.

home office / Whitten Architects

The arrival court and garage are tucked into the hillside and lead to a generous mudroom, sports gear closets, a laundry room, and a half bath. Above the cars is a bunk room with game spaces and direct access to the landscape.

Island View Cottage / Whitten Architects

The original home on the property was designed with shingles, weathering natural materials, fieldstone walls, wood roofs, and a maximum height of one-and-a-half stories with dormers and interesting roof lines all framed by informal cottage gardens and open meadows. The new home follows suit with low-maintenance, high-performance materials including low E clad windows and doors, water-based closed-cell spray foam, rain screen exterior wall design, Boral exterior trim, lifetime-treated white cedar shingles, copper flashing, and high-efficiency air source heat pumps.

Island View Cottage / Whitten Architects

Island View Cottage is a lifetime home that will stay in the family and serve many generations to come.

bedroom / Whitten Architects

bedroom / Whitten Architects

bathroom, Whitten Architects

Island View Cottage / Whitten Architects

Island View Cottage / Whitten Architects

Island View Cottage / Whitten Architects

- Advertisement -

Hemp House is Built of Rammed Earth, Timber and Hempcrete Walls

Hemp House, a dual occupancy home for three generations to explore co-housing, was built in a combination of rammed earth, timber and Hempcrete walls. It created a very beautiful and healthy environment

Chelsea SW10 by AndArchitects

The Chelsea SW10 is an interwar semi-detached property in a pocket of land to the rear of other gardens. The basement extends under the garden, with a metre of soil for sustainable drainage.

Rock The Loft by Nido Architecture / Paris

Located in Paris, Rock The Loft is an apartment designed by Nido Architecture. Description by Nido Architecture: For this glazed-façade long loft located in Bastille,...

A Contemporary Hampshire Barn Set within a Landscape of Fields and Woods

Set in beautiful Hampshire, the brief for this project was to design a cottage where friends and family could spend long periods of time just next door to the prime residence within the existing Farm.

This Scandinavian Wooden House Has a Tent-Like Roof Over a Generous Interior Space

The site is a promontory on the relatively small island of Krokholmen in Stockholm's outer archipelago: a typical archipelago landscape with windswept dwarf pines and soft mountain outcrops produced by the inland ice.

Point Lonsdale Beach House by InForm Design

This split level beach house includes three bedrooms and a lounge retreat on the lower level, and a large open plan living area and master bedroom on the upper level. A discrete timber box at the front transforms into an expansive glazed pavilion at the rear of the property.

St Kilda West Residence: Modern Addition to a Heritage Home

The old and the new sections of the St Kilda West Residence have their own distinct identities which shine independently, yet provide a sense of dynamism when the house is read as a whole. Working with a client keen to explore the way shape and form can funnel light and airflow through a residential space, the project is a playful solution to the rigours of this elongated site, with unique access.

Empire House by Austin Maynard Architects

Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail.

Two Bedroom Guest House by Walker Workshop

This two bedroom guest house sits along a ridge in a grove of over 120 coast live oak trees. The Oak Pass Road guesthouse uses its height and a small footprint to maximize panoramic canyon views and strengthen its connection to the surrounding tree-filled site.

The Commons by Breathe Architecture

The Commons, by Breathe Architecture, is situated in East Brunswick, six kilometers from Melbourne’s CBD. Clad in a chevron-patterned façade, the building is a raw and captivating piece of architecture. It’s also the prototype for a new development model, called Nightingale, which aims to transform the way that apartment buildings are financed and designed in Australia.

Extension and Refurbishment of Mixed Use Building

This residence is located in London and was modernized by Scenario Architecture. The property has necessitated extension and refurbishment to become a welcoming home for...