Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends

Architects: Lubrano Ciavarra Architects
Project: Rhode Island Retreat
Interior Designer: Sasha Nostrand Interiors
Location: Westerly, Rhode Island, United States
Building Area: 5,200 sf
Photographs: Chris Cooper Photographer

When a lively family of five considered building a weekend home to serve as a hub for their extensive network of family and friends, they decided to return to Rhode Island’s Watch Hill peninsula, a place with family ties reaching back over a century. Eschewing the more obvious choice of coastal property, they instead selected a secluded 3.5 acre site fronting a nature preserve.

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 1

For the architects, the site afforded unique possibilities with significant elevation changes yielding both framed, long views of the Pawcatuck River and spacious panoramas of the native grasses and trees of the preserve. These juxtaposed site lines were used as an organizing principle for the entire design process.

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 2

A dense cover of trees encloses the drive up from the river’s edge, giving way to a sequence of carefully composed views of the surrounding landscape. The visitor’s first encounter is with the slender Pool House, introducing a recurring palette of natural materials like cedar, copper, and bluestone. Upon arriving at the Main House, guests are treated to an expansive view of the preserve, framed by the site’s two bar buildings stretching out towards the southern sun.

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 3

The Architects choreographed circulation within the house to extend the site plan’s play of opposites: dark and light; vertical and horizontal; inside and outside. The slate site walls that rise up to form the base of the Main House also create a textured backdrop of light and shadow for the glazed triple-height Stair Hall.

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 5

Spaces of movement and activity like the Kitchen are punctuated by framed glimpses of the landscape, while expansive views flood the spaces of rest like the Living Room and Master Bedroom-with light. These dialogues also connect the house’s interior with its exterior. Cedar “straps” of horizontal siding rotate individually to become light-filtering railings, or fold in to create programmed porches. A journey across this site unfolds as a conversation between openness and constructed site lines.

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 5

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 6

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 7

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 8

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 9

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 11

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 10

Rhode Island Retreat Designed to Serve as a Hub for Family and Friends 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

New York Horizon Project Creates the Illusion of Infinity in the Heart of New York City

Conceived by Yitan Sun and Jianshi Wu, New York Horizon project has been designed to make new york’s central park available to more people. The...

Pink House in Vancouver / Scott Posno Design

Pink House is a modern family home designed by Canadian studio Scott Posno Design. Designed for a young family of four, this 3,000 square-foot...

Residence Hung in New Taipei City by Fu Design

Upon entering the door, you can see a row of white cabinets floating. On the right, there is an open cabinet where you can place coats and temporary items when going home and below which is the storage space reserved for the baby carriage.

Casa Carmela Restaurant in Valencia by Nihil Estudio

Casa Carmela restaurant now opens to the outside allowing the entrance of natural light to practically the inside “patio” (terrace) and also facilitating the diner to enjoy the views of the promenade, opening at the same time to the gaze of the passer-by.

Woodhall Drive House / Syte Architects

This project involved the remodelling of an existing detached family house on the Dulwich Estate. As part of the works a new basement was constructed.

Tiny Holiday Home Designed from the Inside-Out

In the middle of nature at the Vinkeveense plassen, i29 interior architects and Chris Collaris designed a tiny holiday home. With a footprint of only 55 m2 this house still has a luxurious feel of space, and all around panoramas to the surrounding nature.