Richmond Avenue House / Lipton Plant Architects

- Advertisement -

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 2

This end-of-terrace Islington town house in London’s Richmond Avenue was creatively transformed by Lipton Plant Architects (LPA).

From the architect: Our unique process has transformed Richmond Avenue to create a site-specific result that is recognisably original, intelligently resolved, aesthetic, enduring and valuable. The creation of a two storey high glass rear addition playfully connects family life together.

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects

A double height glass extension was designed to sit gracefully, transforming the introvert lower ground space, with its closed in corridors and segregated rooms, to an extrovert space that reach out and make connections with the garden and ground floor. A glazed tryptic – a ground floor balcony, an oriel stair seat and an internal study window – overlooks the double height space, creating playful and connected family spaces.

Architects: Lipton Plant Architects
Project: Richmond Avenue House
Location: London, UK
Photography: David Vintiner

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 1

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 3

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 4

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 5

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 6

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 7

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 8

Richmond Avenue House Lipton Plant Architects 9

- Advertisement -

Sky High Duplex Apartment by Moriq Studio

Sky High Duplex Apartment was set out in the Indian town of Hyderabad, by Moriq Studio. The client desired that the interior of the...

Avalon Beach Apartment / Studio Benicio

Avalon Beach Apartment is a complete renovation to a tired, original 1970s two bedroom apartment located in the relaxed, picturesque Northern Beaches of Sydney....

Chelsea Penthouse by Kiki Dennis Interiors

Chelsea Penthouse is a superb interior design project completed by New York-based Kiki Dennis Interiors. Photographer: Brett Beyer

Quinta do Fortunato / Jose Luis Veloso

Located in Belelo, Meixedo, Viana do Castelo, Quinta do Fortunato, a structure of Turismo no Espaço Rural (Tourism on a Rural Space) resulted in...

Wood House with Single Level “Built at the Height” on a Metal Frame

Highway House is a family home designed by Melbourne-based Room 11 Studio. This wood house has an area of 135 sqm and is located in...

Toy House Was Conceived as a Huge Playground for a Growing Family

Located in São Paulo, Toy House was conceived as a huge playground by Pascali Semerdjian Architects. Description by Pascali Semerdjian: This 247m2 Toy House is...

Family Chalet Renovation in Hockley Valley / Heather Asquith Architect

This much loved family chalet built in the 1960’s was in need of renovation. Out went interior finishes circa 1970, a too-narrow deck and tiny windows that only gave a glimpse of the spectacular view across the hills and pond below.

Inner City Cottage Turned into a Contemporary, Light Filled Home

The design for this dwelling transforms an existing inner city cottage into a contemporary, light filled home. New kitchen, living and dining areas and a shady cantilevered white steel pergola extend out to connect the interiors of the house to its yard and outdoor living area.

This Two-Story House Has a Central Living Room that Can Be Fully Opened

Balakrishnan residence is a two-story house laid on an east-west axis to maximize the benefits of passive solar throughout the year. Tall pines that surround the home inspired the vertical exterior siding. Movement through the home is choreographed to views and natural light.

Tasman View House / MODO Architects

Tasman View House is a low maintenance sleek home on the foothills of the Richmond Ranges. An extra thick insulated envelope of metal roofing and aluminium cladding wrap over elements of cedar shiplap and Fijian Kauri.

Roman Road Gallery: Renovation of a House Connected to an Art Gallery

Roman Road Gallery is a renovation and expansion project recently completed by Threefold Architects in London, UK. Project description: The location of the Roman Road...