Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

Project: plywood-lined loft extension
Architecture and Interior Design: Inglis Badrashi Loddo
Structural engineers: Price & Myers
Location: London, United Kingdom
Completion date 2019
Photography: Brotherton Lock
Text and photos courtesy of Inglis Badrashi Loddo

This plywood-lined loft extension housing a child’s bedroom is conceived of as a ‘Treehouse’ – a perfect hideaway in which to rest and play, atop this north London family home.

Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

IBLA were asked to add a new bedroom and shower room in the roof, to accommodate the needs of a growing family. Childhood memories of hide-and-seek games in the attic, long sunny afternoons making dens in the trees, and secret spaces with views over treetops were imagined as part of the design process.

Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

Plywood lines the walls and ceilings in the loft – secret nailed into the substructure rather than screwed – giving a sense of playful ethereality and an informal character to the space. Combined with the seamless rubber floor, the pale poplar plywood (commonly used for making children’s toys) has a softness and tactility perfect for a child’s bedroom.

Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

The expansive new dormer window provides ample light and an unobstructed view over the garden and streetscape beyond. A plywood desk and reading space sit below the window, creating a perfect spot to study, read or relax. The new bathroom features an enclosed shower and a skylight with a view of the repaired finial, atop the house’s turret.

Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

These moments of sanctuary and intrigue within the high-up, light-filled timber rooms imbue the loft with a ‘treehouse-like’ feel, echoed in the plywood stair which ‘hangs’ down from the space above, alongside a new skylight that allows light into the house via the restored Victorian staircase.

Ply-Lined Play Room, interiors, Inglis Badrashi Loddo

IBLA also rationalised the laundry and utility rooms, and installed a large skylight over the kitchen. The resulting rear elevation combines bold glazed insertions alongside retained traditional elements, creating a lively whole.

Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

plan

bathroom, Inglis Badrashi Loddo

staircase, Inglis Badrashi Loddo

Ply-Lined Play Room; a London Loft Extension

Ply-Lined Play Room, London, Inglis Badrashi Loddo

Ply-Lined Play Room; Inglis Badrashi Loddo

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.