Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects

Architects: SALA Architects
Project: Shadow Box Residence
Designer: Katherine Hillbrand
Team: Chris Meyer, Katie Leaf, Ann Hauer, Max Mahaffey, Marc Sloot
Location: Minneapolis, Minnesota
Photography: Troy Thies; Master Bath photo by Jill Greer

Designed for clients with a highly-developed sense of design, this sculptural home set deeply into the hillside of the Stillwater countryside features charred wood siding (shou sugi ban), cantilevered roof overhangs, and a glass bridge that visually separates the public and private spaces of the house.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 1

The design team worked closely with the family to create a home with a strong, modern architectural statement yet filled with lively, light-filled spaces both large and small, that accommodate the needs and lifestyle of a young and growing family.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 2

What seemed simple in theory, required rigorous work on our part to stay on track. Our design goal was to keep certain elements, such as the dining room bridge, roof cantilevers, and railings as thin and light as possible and to play these against the heavier, darker components of the structure.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 3

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 4

Working closely with our client to clarify and edit the program, we questioned and re-examined preconceptions and explored uncharted design solutions. In our on-going conversations with the client, we tried to cull out those things that didn’t support the most meaningful aspects of their program and of the design objectives. We wrestled with nearly two hundred details in our effort to highlight the play between solid and void, light and dark, anchored and floating. Contrasting materials, textures, and patterns complement one another to create balanced and joyful spaces.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 5

The on-going search for answers was at once demanding and exhilarating. We relied on accumulated building knowledge but were given the leeway to explore construction assemblies that expressed our client’s creative and courageous vision. Knowing that each detail had the potential to be both specific and holistic if artfully integrated into the design, we drew upon the overarching design intent again and again.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 6

We needed to accommodate steel structural loads, heating, venting and air conditioning runs, a glass curtain wall assembly and the best insulation principles, all while aiming for a particularly thin assembly. Energy-efficient design features and technology, such as solar photovoltaic panels, a green roof, and geothermal energy systems, allows the homeowner to eventually become energy independent.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 7

Grounded by its singular direction and enhanced by innovative details, the Shadow Box may eventually cast its “shadow” onto our future work, extending the knowledge we’ve gained and the lessons learned.

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 9

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 10

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 11

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 12

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 8

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 13

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 14

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 15

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 15

Shadow Box Residence: Modern Architectural Statement by SALA Architects 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Commercial Interior Finish-Out in Austin / Juice Society by MF Architecture

Juice Society is a commercial interior finish-out located in Lamar Union in South Austin. With a focus on cold-pressed, raw, organic juices and healthy snacks, the juice bar is designed to provide functional production space for the brand and comfortable work and meeting space for its customers.

Minimalist Mid-Century House With Plant-Covered Wall

This minimalist mid-century house was completed by Naturehumaine Architects in 2017. The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace.

Casa Hualle / Ampuero Yutronic

Casa Hualle is a 230m2 family home located in the southern Araucania region of Chile, approximately 900 km south of the capital Santiago. The area is renowned for its beautiful open countryside, temperate rainforests

Casa Merello Has a Skateboard Halfpipe Incorporated into the Open Terrace

Casa Merello is a single-family house designed by W|M|R Arquitectos, located in Pichilemu, Chile. Built for a Chilean professional surfer, this 220sqm house overlooks...

Algonquin Cottage in Ontario / AGATHOM Co.

A family cottage on a remote and private north-Ontario lake. The Algonquin cottage is on the doorstep of the vast Algonquin Provincial Park. In the summertime it operates as a private family escape and offers a cool swim from the city’s heat, and in the winter as a warm cabin to nestle in after cross-country ski outings in Algonquin Park.

Hudson River Renovation / GRT Architects

GRT was asked to renovate a mid-century home designed by one of the first female architects to graduate from Columbia University’s architecture program. Situated high on the east bank of the Hudson River the house is a strong, rational design that foregrounds views and the connection to the natural world outside.