Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects

- Advertisement -

Sticks and Stones Home

Project: Sticks and Stones Home
Design Architect: Luigi Rosselli
Project Architect: Jane McNeill
Interior Designer: Romaine Alwill of Alwill Interiors Pty Ltd
Builder: KCJ Constructions Pty Ltd
Structural Consultant: BG&E Pty Ltd
Joiner: Sydney Joinery (Aust) Pty Ltd
Landscape Designer: Rolling Stone Landscapes
Landscape Installer: Hilli Landscapes
Location: Hunters Hill, NSW, Australia
Photography: Justin Alexander, Edward Birch, Jane McNeill

Hunters Hill is an attractive, historic peninsula that lies between the Parramatta and Lane Cove rivers on the north shore of Sydney Harbour. The suburb, a precursor to the Garden City movement, was subdivided in the 19th century with sandstone mansions and Victorian timber cottages sitting side by side, with large gardens and private parks containing centuries old trees.

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects

It was natural to choose stone and timber to build a new house on the edge of one of these private parks. Sydney sandstone has a slightly yellow hue that darkens and becomes more attractive over time. The timeless materials provide a warm colour palette in an otherwise contemporary construction.

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 2

Behind the sandstone walls, huge, double glassed (Skyframe) windows with minimal framing are pocketed out of sight. Post tensioned concrete slabs have been cantilevered with minimal steel post support to cover the main garden terrace. Behind vertical timber shutters, curved glass windows span from floor to ceiling.

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 3

Designed for an uncluttered and relaxed family life the Sticks and Stones Home layout is very simple and quite cartesian in plan except for one sinuous wall overhanging the driveway. Every room opens to a terrace or the garden through large glass doors that slide on ball bearings; one can step outside without noticing the thresholds. Additionally, one can move fluidly from the entry to the open plan living space while hardly noticing the floor to ceiling timber door that, when open, is entirely hidden in the wall but when closed completely separates the open plan area from the rest of the house.

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 4

All this modern machinery for easy living could end up being sterile and boring without a dark side: take the stairs to the basement and you will find a subterranean level housing a car collection, a home theatre, workshop, and wine cellar.

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 5

Project Architect, Jane McNeill managed to pull out of the barrel a beautiful cellar and perfectly detailed drawings that required no site visits and no questions from the Builder to execute.

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 6

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 7

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 8

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 9

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 10

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 11

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 13

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 14

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 14

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 15

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 15

Sticks and Stones Home by Luigi Rosselli Architects 16

- Advertisement -

Apartment Facsemete in Budapest, Hungary / LAB5 Architects

Due to the stretchy program and the zigzag layout of a newly built apartment, we used a lot of tricks and hidden secret solutions designing its interior.

Victorian Gin Distillery Converted Into a Bright, Modern Family Home

A conversion of a Victorian gin distillery into a family home. As the distillery is surrounded by other buildings, the design challenge was to bring in lots of natural light while maintaining privacy.

Elastic Lights – collection of articulated ceramic lamps

Marta Bordes is an architect and designer born in Spain and based in London. Elastic Lights is the last collection created by designer. She...

Brick City House / Studio B Architecture + Interiors

The Brick City House is located in an older Denver neighborhood consisting primarily of small scale, brick bungalows with large entry porches. By organizing the program around the interior courtyard space, the building creates a defined street edge on the corner lot.

Watermill on The Crags of Saint Simon / Bruno Dias Architecture

The Watermill Crags of Saint Simon are imposing indeed, and of unmatched beauty. Refreshed by the crystal-clear waters of the creek and its distinctive vegetation, they bestow upon the place a magical feeling of peace and tranquillity

Westmoreland Terrace by UV Architects

UV Architects have recently completed Westmoreland Terrace, a project of renovation and modernization of a residence in London. The client brief was to make better...

Ancient Barn Transformed by La Firme into a Gathering Place for Family

This ancient barn, which now sits near a secondary residence, had outlived its usefulness and was going to ruin. Wishing to save it from an impending loss, the owner decided to convert it into a house for his children: a gathering place to celebrate.

ZEB Pilot House – Zero Emission Building by Snøhetta

Located in Larvik, Norway, ZEB Pilot House is a Zero Emission Building designed by Snøhetta Architecture and Design. Description by Snøhetta: Plus House Larvik is a pilot...

The Remodel of a 1959 Ranch-Style House in Madison Park

Undo layers of remodeling to revive the home to a cohesive and appropriate aesthetic. Design naturally landscaped areas, improve circulation, and provide new outdoor living spaces.

Casa Cielo Azul by Signum Architecture

Casa Cielo Azul includes 2 bedrooms, 2 ½ baths, office, wine cellar and covered terrace. Floor to ceiling glass in the kitchen, where the owners spend most of their time, fills the room with natural light. Indoor materials and floor treatments flow out onto an open terrace, further blurring the boundary between outdoors and in.

Shadow Cottage Daylesford is a Wood Story in Contrast to a Discrete Industrial Aesthetic

Shadow Cottage Daylesford responds to the landscape and climate context in which it is sited. Living areas are orientated to north and to the west as the house drops away to capture views of the towering eucalypts in the nature reserve.