Residential ArchitectureHousesThe Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

Project: The Stone House
Architect: Hila Hendifer
House type: Single family house with a garden
Lot size: 485 sq.m.
Built-up area: 265 sq.m.
Aluminum profile systems: Cochav Aluminum
Location: Ashkelon, Israel
Photography: Shai Epstein

Introduction
Strips of basalt stone cover the external facades of the house planned by Hila Hendifer. The heavy presence of the stone gets a light boost from the wide windows system. The contrast between the stone and the windows, with their minimalist profiles that bring the maximum natural light into the interior spaces, creates a fascinating blend and balance between design styles, materials and proportions. The VERONA system chosen for the windows suits especially wide openings and is accessorized with a mechanism for easy opening, that makes the routine management of the windows comfortable and accessible.

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

The main challenge
The main challenge was to delineate each area of the space and create visual boundaries between one area and another, in the absence of interior dividers.

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

A tour of the Stone House

The entrance
A wide black door emphasizes an urban, minimalist line that stands out on the background of the stone covering. The connection between the stone wall and the door is a connection between shades, architectural lines and different design styles – a contrasting connection between delicate and coarse, between maximalist and minimalist, between wild and reserved.

living room, Hila Hendifer

The living room
The living room is the first area encountered upon entering the house. The wood floor forms the background for the pale grey couch. The windows system, which typifies most of the space of the surrounding outer walls, creates the stage for wonderful play between light and shadow. The games, which are also expressed on the living room walls, adorn them and afford them an additional style dimension.

kitchen, Hila Hendifer

The kitchen
The flush black cupboards maintain the reserved appearance and emphasize the minimalist line. The dining counter is parallel to the cupboards. Spacious windows serve as a divider between the kitchen and the outdoor areas and allow the vibrant green backdrop to find its way into the kitchen and bring with it a light breeze.

kitchen, Hila Hendifer

Dining area
Even though there is a spacious dining counter in the kitchen, there is also an adjacent dining area. The tabletop is wood, painted black, and creates a textural look that brings intrigue and uniqueness to the accepted general look. The dining area is located beside two large, clear windows that create a dynamic background to the events around the table, and let in generous amounts of natural light, illuminating the space.

dining area, Hila Hendifer

Master bedroom
The master bedroom is floored with fish bone parquet, which brings a large measure of homey warmth into the space. The two long windows, on either side of the bed, stress a symmetrical line and make the space look very light and airy. The fine balance between warm and homey, and light and airy are expressed in the master bedroom, which makes the space pleasant to be in.

bedroom, Hila Hendifer

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

The washroom
The washrooms have straight, minimalist lines, expressed in the way the tiles are placed on the wall and in the encounter between two types of wall tiles in the same space. The washroom cabinets are also a combination of surfaces – one with grooved tiles and the other a shade of smokey blue, adding another intriguing layer to the look of the room.
Each of the washrooms has a long window that allows for good air flow and offers a refreshing view of the outdoor areas.

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

Outdoor areas
The outdoor areas are meticulously kept, but in a fashion that gives them a natural look, free of officialdom, and inviting fun. The aqua-colored swimming pool creates reflections that acquire a special intensity with the reflection of the large glass windows – the reflection of a reflection in a reflection. The stone floor matches the stone covering on the façade of the Stone House. There are two types of stone that stress the design tension between them. A combination of rich, wild vegetation brings a refreshing feeling and a sense of renewal. In addition, the outdoor areas have paving stones that provide access to the front of the house, an outdoor dining area and an alternate seating area. People outside can see inside, through wide windows that define extensive parts of the outer walls of the building.

bathroom, Hila Hendifer

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

Hila Hendifer

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

Montreal Duplex House Gets Contemporary Upgrade

A couple with two young children wish to transform a duplex located in Rosemont-La-Petite-Patrie into their principal family residence. The project consists in reorganizing the original portion of the house and enlarging it with an extension in the yard while preserving the façade on the street as required by the city bylaws.

Strang Design Realizes Sustainable Waterfront Residence

Strang Design, a multidisciplinary design firm with offices in Miami and Sarasota, Florida, has recently completed an 8,125 sq ft residence, sited along the Tarpon Bend Canal front in Fort Lauderdale, FL.

Akubra Off-Grid House / Alexander Symes Architect

Located in the middle of a bull paddock sits an off-grid home inspired by the iconic Australian Akubra hat. This inspiration came about at the first meeting with the clients on their bull farm, around 50mins southeast of Tamworth.

Leaside Residence in Toronto / Studio JCI

Architect: Studio JCI Project: Leaside Residence Location: Toronto, Ontario, Canada Area: 229 sqm Designed by Studio JCI, this private residence is located on a typical infill lot in...

Hood River Residence in Oregon by Scott | Edwards Architecture

Located on the northern slope of an extinct volcano, the Hood River Residence rests at the transition between the agricultural valley and the forested hillside of Hood River Valley.

Related Articles