This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden

- Advertisement -

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (2)

‘House at Rienzi Street’ is an open house with intelligent design, conceived by AD Lab Architecture in Singapore. On this humble inter-terrace site of under 1400sqft, the architects have managed to create a sensation of surprising openness and limitless space within a lush green environment, while still very comfortably accommodating all the functions of a home. Situated within the narrow streets and densely packed rows of terrace houses of Opera Estate, it is difficult to imagine that such an open, well-ventilated house could be achievable. But through clever design and the immersion of natural greenery throughout the internal and external spaces of the house, the feeling inside the home is one of being in a boundless garden with a gentle constant breeze blowing through.

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (1)

To achieve this sense of spaciousness, the architects have tucked all the main service areas of the home into a part basement, leaving the ground floor as a vast open space with a central courtyard. In this triple volume courtyard grows a leafy ficus tree within a bubbling water feature, bathed in gentle sunlight from the skylight above. The center of the home, which is in many inter-terrace houses a dark and uncomfortable space, is here transformed into a lush internal garden.

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (3)

The front and the back facades of the 1st storey living spaces have been opened up to the maximum, using transparent roller shutters that can be hidden in the ceiling, allowing the prevailing winds to flow through the house. Surrounding this main living area are two external gardens at the front and back of the house. The front garden is a quaint chill-out space planted atop the car porch roof, which creates a sensuous green backdrop for living room.

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (4)

The rear of the house is designed as a small swimming pool directly outside the dining area that is nestled next to a textural boundary wall embedded with plants and ventilation blocks. These gardens and courtyard spaces of the home allow the occupants to feel the movement of the natural light across the house throughout the day, while shading them from its harsh impact. Several levels of tiered opened spaces can be seen while looking through the central courtyard – each planted with trees and creepers that lead the eye through the house, enhancing the views of the various spaces and greenery, into the blue skies beyond.

Architects: AD LAB Architecture
Project: Open House at Rienzi Street
Location: Singapore
Design Team: Liu Yaw Lin, Warren, Darlene Smyth, Anna May Manrique
Area: 313.0 sqm
Photographs: Masano Kawana

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (5)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (1)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (9)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (6)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (7)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (8)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (10)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (11)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (12)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (14)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (13)

This Open House Gives You the Feeling That You Are in a Boundless Garden (2)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Bath Project by Natasha Chibiriak – without Floor Tiles and Crockery

One of the tasks undertaken by the Russian designer Natasha Chibiriak ( 1plus1 studio ) in the execution of this bath project was to not use floor tiles and crockery. So this is how the idea of using an artificial teak wood wall has appeared, which gives more warmth to the space.

RS Apartment in Rio de Janeiro / Studio Arthur Casas

The RS apartment is a project that matches customer demand: surrounded by a 360º view of the Ipanema beach, it is a minimalist yet cozy and friendly place, where the owner family could go to spend some seasons and to receive their friends in Rio de Janeiro.

Cheeran House by John Pardey Architects

Completed in 2014, Cheeran House was the recipient of RIBA South Regional and RIBA National awards in 2016, and featured on Grand Designs as a candidate for the RIBA House of the Year. The house can be found in Lower Basildon, a rural Berkshire village, quietly situated close to a tranquil stretch of the River Thames, between Pangbourne and Goring.

Truckee House by John Maniscalco Architecture

On a narrow down-sloping lot in Truckee, this home is carefully sited within a very limited buildable area to establish critical landscape relationships, capture daylight and panoramic views from within, and frame expansive views of the Martis Valley below. Situated at the end of a cul-de-sac, the house is carved into the hillside, allowing approach views to extend over the roof of the home.

Daniella Witte and attractive bathroom „White ala Witte”

Daniella Witte presents us a very nice bathroom, intimate and attractive, inviting us only if the white attracts us, to get inspired for our...

40′ Highboy Shipping Container Turned into a Cozy Hunting Cabin

One of our San Francisco clients had a dream of building a self- sustaining cabin on 1000 acres of pristine wilderness he owned just West of Mount Lassen. An avid hunter from his days growing up in Colorado, our client had spent years hunting on the property, and sleeping in an old Fleetwood trailer.

Dalarna House in Sweden by Dive Architects

The Dalarna house was specifically situated along a north to south axis so that the homeowners can have the morning sun at breakfast and, as the day goes on, enjoy the sunset from the master bedroom. The construction uses timber framing built on a concrete floor slab and is clad in pine treated with a traditional timber preservative.

Flinders Pavilion House / Minett Studio

The client required a low maintenance house that would feel comfortable in scale for the couple and ‘open up’ for visiting guests whilst still allowing privacy and separate spaces.

The Complete Overhaul of a Condo in Montreal / LA FIRME

This penthouse is located next to the waterfront in Old Montreal. Our client approached us to completely redo the two stories of his condo.

Modern Weekend House in Central Oregon / DeForest Architects & NB Design Group

Located on the edge of Shevlin Park in Central Oregon, this 2,700 square foot residence was built as a modern weekend house from the urban bustle of Seattle and an eventual forever home for the owners.

Hoa House: Conversion of a 150-Year-Old Melbourne Hotel by IOA Studio

Hoa House is the conversion of the 150 year old Kings Arms Hotel in North Melbourne into a three bedroom home. The existing two level office space was stripped back and transformed ...