Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore

- Advertisement -

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (1)

Heatherwick studio won a competition to design a Learning Hub for a university in Singapore. The hub, completed in March of 2015, is part of a £360 million scheme by Nanyang Technological University, and is the first redevelopment of its campus in twenty years.

Description by Heatherwick: It was clear to us that since the advent of the internet and low cost computers that there has been a distinct shift in how students approach educational facilities. University buildings have ceased to be the only site where students are able to source educational texts, and have become unappealing spaces with endless corridors, no natural daylight and only hints of other people’s presence.

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (2)

The studio’s approach was to redefine the aspiration of a university building, and to once again make it an essential part of the tertiary education experience. Within this new context the purpose of a university is to foster togetherness and sociability, so that students can meet their fellow entrepreneurs, scientists or colleagues in a space that encourages collaboration.

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (3)

The hub’s form is dictated by its function, and brings together 56 tutorial rooms into a structure without conventional corridors, which have traditionally created social separation and isolation. The learning hub is porous- students can enter from 360 degrees around into a large central space which links all the separate towers together. Each tower is made up of a stack of classrooms which build up gradually, with gardens on selected floors.

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (4)

Another inspiration for the hub was a wish to break down the traditional square forward-facing classrooms with a clear front and hierarchy, and move to a corner-less space, where teachers and students mix on a more equal basis.

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (5)

In this model, students work together around shared tables, with teacher as facilitator and partner in the voyage of learning, rather than ‘master’ executing a top-down model of pedagogy. Each of these tutorial rooms faces the large shared central space, allowing students to continually feel connected to all the other activities going on in the building.

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (6)

In 2013 the learning hub was awarded the BCA Green Mark Platinum Award for sustainability by the Singaporean government. The award is a benchmarking scheme which incorporates internationally recognized best practices in environmental design and performance. The studio worked with local architects CPG consultants on the project. Photography Hufton and Crow. Visit Heatherwick studio

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (7)

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (8)

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (9)

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (10)

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (11)

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (12)

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore (13)

- Advertisement -

Coffeebar Menlo Park / Walker Warner Architects and Nicole Hollis

The design teams collaborated with Coffeebar Menlo Park founder Greg Buchheister to reimagine a building that was once a nail salon and an Asian food market into a curated, modern café that would draw in commuters and residents alike.

Metaphysical Remix – Renovation of Apartment in Turin

Metaphysical Remix is the name of an interior design project completed by Turin-based UdA - Architetti Associati. Description by UdA: The project designed by Andrea Marcante...

Yard House in Valencia by Alberto Facundo Arquitectura

The Yard House born of the place, the reflection and the search of a typological purification. The form is the result of these premises, the creation of two volumes that respond to the simplification of the original home of the village. Is this form, too, that resolves interior ordination.

MINI & dASSA bASSA restaurant / Guille Garcia-Hoz

The collaboration between the British brand MINI and chef Dario Barrio has materialized through the achievement of MINI & dASSA bASSA restaurant from Madrid....

Host Restaurant: Rustic Scandinavian Interior by Norm Architects

Norm Architects of Denmark used industrial pendant lights, woollen blankets and reclaimed wood to create rustic Scandinavian dining rooms at Höst, a new restaurant...

Lucron Office in Bratislava / Čechvala Architects

The new LUCRON office layout is divided into two parts. The northern part consists of offices formed in a traditional way with an exception of an inner core that includes all service areas.

KaLiDa House / Cañas Arquitectos

KaLiDa House is a private residence completed in 2017 by Costa Rican architectural firm Cañas Arquitectos. The house is located in Alajuela, Costa Rica.

Denver Hilltop House Designed to Support a Growing Family

Distinctly current, modern and warm, this 6,132-square-foot home in Denver’s Hilltop neighborhood was designed to support a growing family, comfortable and casual gatherings, and free-flowing circulation between interior and exterior living spaces.

Clapton House – In With the Old and With the New / Scenario Architecture

Clapton House is an extension and renovation project completed in 2016 by London-based Scenario Architecture. Project description: Our clients have been living in their ground...

Casa SEL / CampoTaller

Completed by Mexican studio CampoTaller, Casa SEL is situated in the Coyoacán neighborhood of Mexico City. The project consists of the modification and intervention...

A High-End Loft Extension Maximising the Potential of a House in Essex

A high-end loft extension maximising the properties potential by adding a fourth bedroom, dressing room and bathroom to a family home in Essex. The aim was to create a sleek luxurious retreat for the homeowners while adding an extra 25sqm of habitable space.