Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida

Two Houses Conesa is a residential project designed for two families in Buenos Aires by Luciano Kruk in collaboration with Besonias Almeida Arquitectos.

Project description: The commission was proposed by members of two families which shared a deep narrow lot in Colegiales, a sector of the city of Buenos Aires which is changing its appearance as a result of the significant amount of multifamily housing built in recent years but still maintains certain neighborhood characteristics. The clients established both program data of uses and maximum costs for each house as the location of each of the units in the lot: one in front and one behind, both with its own patio and pool.

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 1

Materiality and formalization required matched with what was defined in several houses constructed by studio: simple volumes of exposed concrete, minimum maintenance over time, with generous openings to facilitate a fluent outer inner relationship.

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 2

Another requirement was the need for the set to appear sufficiently closed to the street, as to ensure the safety of both houses. In addition, the ground floor project should permit the parking of no fewer than four cars.

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 3

The proposal was defined with the decision to release the ground floor of the first unit in order to allow an easy passage to the rear unit and get the required parking spaces. Based on this decision we project a unit consisting of two houses that achieve independence from its location in plan and in section of their yards.

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 4

Each house is solved within a compact volume of two floors to release as much ground as possible. The main rooms are oriented towards the back looking up to the north and the service spaces are solved towards the façade (in the case of the front unit) getting the requested hermeticity regarding the street and, in the back unit, to the open space generated between the two built volumes.

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 5

The constructed mass that determines each unit is perforated so as to leave defined a small courtyard that provides double ventilation and lighting effects to all environments, introducing vegetation inside the house.

Architects: Besonias Almeida Arquitectos
Project: Two Houses Conesa
Location: Colegiales, Autonomous City of Buenos Aires, Argentina
Design and Project Management: María Victoria Besonías, Luciano Kruk
Land area: 600 m2
Built area: 443 m2
Photos: Daniela Mac Adden

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 6

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 7

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 9

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 10

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 11

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 12

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 13

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 14

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 15

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 16

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 17

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 18

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 19

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 20

Two Houses Conesa in Buenos Aires / Besonias Almeida 21

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Student Unit – mini compact house for students by Tengbom Architects

In order to offer students a living space at an affordable price, Tengbom Architects has designed a housing unit dedicated to them. The project...

Floating Terrace House by Tomohiro Hata Architect and Associates

The construction of Floating Terrace House takes place in a residential zone developed 30 years ago during the bubble period. Although this region used to be an idyllic countryside, following its development by a single developer to residential area as a city block, a rational subdivision into isolated houses surrounded by fences and distant from each other, have been applied to the zone.

Namelok Completes Anne Frank House Museum Cafe in Amsterdam

Rush and reflection are the two contradictory vital elements on which Namelok has based the entire design of the museum cafe in the Anne Frank House. Of course, we were inspired by the place's history: especially the post-war period ....

Sommarhus T, Sweden / Johan Sundberg Arkitektur AB

In the north eastern part of Ljunghusen, next to the Falsterbo channel, the forest is lower and slightly more sparse. The ground consists only of sand. In this scene, we have placed this summer house for a family of four.