Residential ArchitectureApartments1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details

Project: Hutchison Flat
Architects: Atelier SUWA
Team: Marie-Lyne Boulet, Marie-Eve L. Brodsky
General Contractor: Brodsky & Bond
Steelwork: Gallant Solutions & Atelier Fabricat
Location: Montréal, Canada
Year of construction: 2017
Area: 1150 SF
Lighting: Schoolhouse Electric & vintage lighting
Tile: Daltile
Photographer: Élène Levasseur

In order to accommodate new owners, this 1908 flat needed a transformation. After several partial renovations throughout the years, the dwelling had a dark and busy 1990s feel.

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 1

The mandate was to create a new flexible space within a tight floor plan for the owners who work from home. The aim was to reconfigure the layout, brighten the space, and restore some of the original features.

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 2

SUWA created a centralized living space, which became a bridge between the sleeping quarters (located on the street side) and the home office (located on the garden side).

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 3

The central space (kitchen, dining room and living room) is structured by a long marble counter, which maximizes storage.

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 4

The folding steel door creates fluidity between the work area and the living areas. The architects took advantage of the lack of sunlight along the corridor to place storage and a laundry room opposing a powder room and bathroom in an en-suite sequence.

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 5

In the design process, SUWA worked closely with its clients to create a simple and warm environment. Together they came up with a curated selection of furniture and objects for their new home.

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 6

Special attention was paid to textures, motifs and finishes to achieve an overall composition that speaks of the age of the building while staying current and fresh. To do so, durable and classic materials were used and mixed with contemporary design and Victorian details.

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 7

The goal was to create a timeless space that will age gracefully.

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 8

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 9

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 10

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 11

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 12

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 13

1908 Flat Mixes Contemporary Design with Victorian Details 14

Hutchison Flat , Atelier SUWA 15

Subscribe to our newsletter

Baptist Church Penthouse, Boston / Ruhl Studio Architects

The owners of this dramatic penthouse searched long and hard for the perfect retirement home in the city and knew they had found it when they discovered a Baptist Church undergoing conversion in the South End.

Mixed-Use Commercial Project by Designers Pavel and Svetlana Alekseevs

A mixed-use commercial project, it was necessary to do everything quickly and inexpensively. The total area of ​​the premises is 200 square meters. We increased the mezzanine - 40% of the area by standards, thereby increasing the total area.

Victorian Toronto Duplex / VFA Architecture + Design

A head-to-toe renovation of a typical Victorian Toronto duplex, our goal from the very beginning was to preserve and celebrate many of the home’s existing features – including finely crafted stairs, arched front windows, and exposed brick wall

Lakeside Summer Camp Rebuilt for Multiple Guests

Formerly a lakeside summer camp, this property came with stringent zoning restrictions. Three existing buildings have been rebuilt, each one confined to the footprint of its original foundation.

Upgrades for a Grown Up Household

With this project, we wanted to create a space that was beautiful, referenced the history of this gorgeous Brooklyn brownstone, and fit the needs of our clients, a modern, busy family.

Recommended Stories