Lugano Apartment / Desearq Studio

Lugano Apartment / Desearq Studio

Project: Lugano Apartment
Project team: Desearq Studio – Arch. Nicola Maglione
Location: Lugano, Ticino, Switzerland
Year 2018
Area: 110 sqm
Photo credit: arch. Francesca Venini

A young couple living in Ticino (Switzerland) requested our help to renovate their parents’ apartment into something completely different. How not to run to their aid?
The requests were very simple: maintaining the current layout of the spaces going to completely distort the interior aesthetics of the house and have a project in line with their tastes that knows how to combine aesthetics and functionality.

Lugano Apartment / Desearq Studio

The study of the use of the house has led to maintaining the conformation of the original spaces, going to implement only small changes; in the first place the access to the second bathroom was closed in order to open it on the double bedroom, the distribution and position of the elements in both bathrooms was revised, the kitchen opening was enlarged to visually expand the space (maintaining however in the the same time the possibility of isolating the environment itself) and finally a separation was introduced between the entrance and the sleeping area.

Lugano Apartment / Desearq Studio

The use of new finishes and the careful study of each individual environment has completely transformed the face of the Lugano apartment.

living room / Desearq Studio

The design idea stems from the desire to characterize what is the entrance and the night corridor, where the use of a ral coloring studied together with the choice of the floor has characterized its context, and thanks to the use of flush wall doors of the same color of the walls, everything turned into a colorful box. The chromatic contrast was then accentuated by the use of a particular lighting given by light beams (created through recessed LEDs) which positioned at 45 degrees in a discontinuous way create a luminous path of strong character.

Lugano Apartment / Desearq Studio

The idea of ​​using materials with neutral tones coexists with the addition of furniture and colorful decorative elements, such as the application of a wallpaper both in the living room behind the living room, and in the master bedroom, characterizing the wall of the headboard of the bed or like the choice of seats with a strong ocher contrast that warms the environment and goes well with the wooden table and crystal legs of the Lago line.

living room / Desearq Studio

The living room wall is distinguished by the neutral gray tone of the columns and the strong presence of the wall unit TV stand made by Lago that takes the same color and finish as the table.
The strong presence of the fireplace, desired by the owners, is emphasized by the use of a black sheet covering, but the contrasting white base gives a feeling of lightness to everything.

Lugano Apartment / Desearq Studio

Lighting plays a fundamental role in enhancing certain stylistic choices and thanks to the lighting study provided by ELuce, lighting is pleasant and highly comfortable.
The plasterboard lowering placed on almost the whole house has allowed us to play with recessed spotlights and luminous throats, emphasizing the design choices of each individual room.

kitchen / Desearq Studio

dining room / Desearq Studio

lobby / Desearq Studio

Lugano Apartment / Desearq Studio

bathroom / Desearq Studio

bedroom / Desearq Studio

Lugano Apartment / Desearq Studio

bathroom / Desearq Studio

bathroom / Desearq Studio

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Piuarch Studio Has Converted its Rooftop into a Permanent Vegetable Garden

Orto fra i cortili (Garden Among the Courtyards) is the project realized on the flat roof of the building that houses Piuarch, in the heart...
Gavish Apartment by Gali Amit 1

Gavish Apartment in Tel Aviv / Gali Amit

Located at the heart of a metropolis, this duplex apartment is on the 32/33 floor of a Tel Aviv tower. Designed by Gali Amit,...
Modern Family Bach Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts

Family Retreat House Inspired by New Zealand’s Backcountry Huts

This family retreat house has won two major awards in the Auckland-Northland Architectural Designers New Zealand (ADNZ) awards, announced on Friday, June 30, 2017. The project won the award for a Residential New Home between 150 square metres and 300 square metres
Granny’s House by Studio of Contemporary Architecture SOCA

Granny’s House by Studio of Contemporary Architecture SOCA

Granny’s House—located in Toronto’s east-end, was the former home of Tura Cousins Wilson’s grandmother. After her passing, Cousins Wilson redesigned the house in honour of her legacy and to accommodate the family’s next generation.
Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe 9

Glasshouse Mountains is a Barn-Like Family Home with Industrial Vibe

Glasshouse Mountains Residence was designed by architect Rebecca Caldwell of Maytree Studios for her brother Andrew, his wife Katie and their three children. Over several years Andrew completed staged alterations and additions

More Articles Like This