Residential ArchitectureHouses50's Beach Shack Remodeled with "Live" Material

50’s Beach Shack Remodeled with “Live” Material

50's beach shack remodeled with live material (3)

Located on the bluffs of Santa Barbara, this beach shack was redesigned by Simmons & Co.

Description by Simmons: This was a remodeled 50’s beach shack, perched on the bluffs of Santa Barbara, overlooking the Channel islands. The concept was to be authentic and true to the natural world outside and not “over design” the interior. The client requested “live” materials and wanted to show the work of real craftsmen. We sourced authentic materials that gave us the solution we needed. The owner has built many handrails with singed driftwood that had been washed down the creeks from the back country. We incorporated his driftwood handles on the pantry and refrigerator doors. There is no experience finer than a willing, creative client and a designer able to roll up their sleeves in a collaborative effort to enhance a living space.

50's beach shack remodeled with live material (2)

The island features a teak endgrain chopping block/counter top, aged zinc range-surround, and a reclaimed Indonesian teak eating surface. The pantry rollout is nested over stair steps. The back hutch features a prep sink, and the work surface and display above is nested and integrated. Every inch of the space is used effectively.

50's beach shack remodeled with live material (1)

The soft grey barn-wood planking segues into the main sink work area with views of Santa Rosa island and the owners’ favorite cypress. Reclaimed hand hewn Indonesian teak countertops and splash provide a warm working surface and protection from sink splashing.

50's beach shack remodeled with live material (4)

All the exterior surfaces of the cabinetry, columns, walls, doors and trim are reclaimed California Douglas fir barn wood. This required exact hand work by our team of talented cabinetmakers and carpenters. Every board was selected for its color, grain and texture to work with its adjoining neighbors, inspiring everone from the owners to craftsmen.

50's beach shack remodeled with live material (5)

The original fireplace was resurfaced with hand cut stacked stone. After looking at the pre cut stacked stone options we realized that there was nothing finer than the masons sample of hand cut and placed material. For more information visit Simmons & Co

50's beach shack remodeled with live material (6)

50's beach shack remodeled with live material (7)

50's beach shack remodeled with live material (8)

Bunkherr House by Philipp Architekten in Hesse, Germany

The biggest challenge of the project Bunkherr came up at the outset of the collaboration between the client and the architects. The attractive hillside property was located in a former holiday home neighbourhood set amidst a picturesque landscape in Hesse, Germany.

Santa Cruz Apartment by Bala Atelier

The project converted this apartment, uncharacteristic and outdated, into an apartment of exception, distinguished by its contemporary image and new functional organization compliant with the flexibility desired by the client.

Casa Sonastério, Brazil / João Diniz Arquitetura

Casa SONASTÉRIO is a project of hybrid features combining a complete audio recording studio with a hosting structure offered to users in case of need for more relaxed and extended work.

Minimalist Interior Showcased by Black & White Apartment in Tel Aviv

The 80 sqm long strip apartment (its length is 19 m and its width 3.70 m only), located in central of Tel Aviv, intended for a holiday home town for a family who likes to entertain has transformed by Interior designers Yael Perry, Dafna Gravinsky and architect Amir Navon into a minimalist airy space punctuated by delicate black & white grid and furnishings.

South Melbourne House: Refurbishment of an Double Storey Terrace House

This refurbishment of an existing double storey terrace house in South Melbourne opens up the entire ground floor and encloses an existing courtyard to create a communal multi-zoned family space that incorporates a lounge, quiet sitting room, and dining/kitchen areas.

Related Articles