Residential ArchitectureHousesSeasonal Spacious House with Attractive Interior Balcony

Seasonal Spacious House with Attractive Interior Balcony

Seasonal spacious house with attractive interior balcony (3)

Project: Seasonal Spacious House
Architecture: GITC Ltda.
Structural calculation: Engineer Roberto Soto
Sanitary Project: Simona Simonati
Lighting project: R. Sebastian Diaz
Landscape: Logna Barrientos + GITC
Location: The Maqui, Olmué, V region, Chile
Floor area: 253, 1 m²
Materials: Concrete and steel, native wood coatings, treated pine, porcelain and glass
Photographs: Felipe Díaz Contardo

El Maqui House is a seasonal spacious house located in a nature reserve in Chile. The house has an area of 253 square meters and was designed by GITC Ltda – Grupo de Innovación Tecnológico Constructivo.

The building is located in the eastern hillside of El Maqui Brook, a rural place of The Coastal Mountain Range of Chile. This geographical zone is part of a protected natural reserve with high and important ecological value because its singular and diverse coexisting ecosystems. The client ask for a seasonal house for a family of six and a near garden around the house whose principal element was water. In order not to alter the rich forests and ecosystems we sought an already damaged hillside without vegetation to found the building. The new landscaping project should recover the area. The eastern hillside position assure us prolonged sunlight and optimal exposure to the prevailing ascendant air current.

Seasonal spacious house with attractive interior balcony (9)

The program distribution, the volume and the way it stands over the ground will response to two opposite situations: A preexisting one (the geography and weather) and a propose one (the near garden and the water). A dormitory pavilion rises with presence and exposure, oriented to the views, the weather virtues. The common areas volume adopts an intimate and hermetic position focused on the family activities and on its direct relationship with the garden and water.

Seasonal spacious house with attractive interior balcony (13)

The Water surfaces that round the house were dimensioned by a swimming pool request and by a proposed bio filter pond with studied levels and extensions. This water surfaces and its specific aquatic plants made possible a flooded garden, excavated on the hillside, directly in contact with the internal common area activities. This flooded garden also provides an important fresh air supply necessary to control and manage the summer high temperatures.

Seasonal spacious house with attractive interior balcony (17)

The material expression will response also to the two opposite situations. The reinforced concrete of the retaining and bearings walls were built by a overlap table formwork system, made on site. It gets a tectonic and solid expression which, at the same time relates friendly with the habitant through its textures, imperfections and shadows lines. The second level will response to an efficient construction system. The steel frame structure allowed to satisfy formals requirements and get light and simples ventilated wooden solutions for the building enclosures to control de heat.

Seasonal spacious house with attractive interior balcony (19)

living room

living room

interior balcony

interior balcony

Seasonal spacious house with attractive interior balcony (15)

Seasonal spacious house with attractive interior balcony (12)

Seasonal spacious house with attractive interior balcony (16)

Silverado Estate by John Maniscalco Architecture

Designed by architect John Maniscalco, Silverado Estate is a 60-acre luxury property atop the hills in the heart of Oakville, Napa County. The one-of-a-kind home features a sleek modern design aesthetic that blends interior spaces with the outdoors ...

Wine Bar Reisten by ORA Studio

The Wine Bar Reisten space needed brightening and connecting to the exterior. We cut extensive openings located opposite one another. The viewer can thus see the house from the entrance.

Sea Bright Beach House by Raad Studio

The design solution that resulted is the marriage of landscape and architecture. Though the neighborhood itself is graded flat, the parkland to the north is a wild original dunescape. By restoring our idea of the original natural state to the site, we created a set of hydrodynamic dunes with penetrations that allow water to sluice through the land

Watermill Retreat in East Hampton, New York / CCS Architecture

The exterior of the Watermill retreat has a rustic simplicity of a “modern farmhouse”, mimicking the barns common to agricultural Long Island with simple geometric forms grounded in the landscape, natural wood siding, and metal roofs. The siting and shape of the house accomplishes privacy, views, and distinct outdoor spaces.

Second Storey Sustainable Extension to Californian Bungalow in Northcote

This project is a light flooded second storey extension to a Californian bungalow in Northcote, Melbourne. This minimised work to the ground floor and allowed the owners to remain in occupation for a large part of the build reducing total project costs.

Related Articles