Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

Project: Casa Aglae
Architects: AFARQ Arquitectos
Location: Rocas de Santo Domingo, Valparaíso, Chile
Area: 140.0 m2
Year 2018
Photo Credits: Pablo Blanco

Casa Aglae is our proposal for a weekend house in Santo Domingo, a coastal area located 120 km. from Santiago. The strong winds that predominate in the summer from the west, made us raise the house in parallel to the length of the land, in east-west direction, forming an interior courtyard protected as the predominant area of the house. Thus, the design consists of a plant in which all the enclosures have been arranged to the north to maximize sunlight. Only the master bedroom looks towards the west, taking advantage of the views towards the sunset.

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

One of the few walls of the main façade serves to conceal the living room’s windows, which, being open, leave this area completely integrated with the courtyard. The wall that closes it towards the street was covered with an old larch wood that was arranged as slats of different lengths. The construction is based on impregnated pine pillars of 8 “, on which a slab and partition walls in galvanized iron of 0.85mm were manufactured. The exteriors were coated in pine impregnated with 1×4 protected with carbolineo. Iron plates of 3mm were used for the lower and upper coronations.

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

We worried about simplifying the construction of this house to a very low cost, this is reflected in a simple and clear geometry without adding anything unnecessary to the building: both the structure, the materials and the details were thought carefully so that the house could be executed at a distance with a minimum of supervision.

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

interior design, Chile / AFARQ Arquitectos

hall, Chile / AFARQ Arquitectos

bedroom, Chile / AFARQ Arquitectos

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

pool, Chile / AFARQ Arquitectos

residential, AFARQ Arquitectos

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio

Casa dos Patios project aimed to refurbish an eighteenth-century urban villa, located in one of the most charismatic streets of the city center, featured by a mixture of commerce, services and housing uses.

First Office Space for Condé Nast Entertainment Features a Rustic and Industrial Aesthetic

The three-story, 83,000 square foot design is the first office space for Condé Nast Entertainment, one of the fastest-growing divisions of Condé Nast.

Recreational Retreat Built on the Ruins of an Old Stone Buildings

This recreational retreat is built on an old majada, as stone sheds are known in the Sierra de Aracena, auxiliary buildings that serve as pantry, chicken coop or for storing implements. It is for this reason that they are usually located on the edge of villages, closer to the rich orchards, like those bordering Cortelazor.

Googie architecture – Albizia House by Metropole Architects

Albizia House is a modern family home designed by Metropole Architects.  The house is located in Simbithi Eco-Estate, South Africa. Description by Metropole Architects: We...

Big Design in a Small Package: The Igloo by Falken Reynolds

A concept born out of our love of Canadiana and a necessity of creating functional separation in a loft just shy of 600 square feet.

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect

Stouffville Residence is grounded in the earth while being cantilevered over a vast landscape. The stone entry wall, low and private, hints program through a series of translucent glass boxes punching through the otherwise monolithic wall.