Residential ArchitectureApartments70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

Project: 70 Square Meter Apartment
Interior Design: MalyKrasota Design
Project location: Kyiv, Ukraine
Completion Year: 2021
Area: 70 m2
Photography: Aleksandr Kondriyanenko
Courtesy of MalyKrasota Design

An apartment with an area of 70 square meters is located in Kiev in one of the new residential complexes.

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

Initially, the project from the developer involved a clear division of spaces into separate rooms. But the architects wondered how much this solution is suitable for one person, are separate rooms needed? is there any point in clearly dividing the boundaries in the apartment? After all, you cannot be in all rooms at once, which leads to the fact that part of the apartment is actually not used by anyone.

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

This is how a planning solution appeared in which there are no clear boundaries between zones. Removing part of the partitions, the architects combined different rooms into one volume.

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

The dressing room, which has become an element around which all movement around the apartment is built, was placed in the center. Around it are the areas of the kitchen, dining room, living room and bedroom. Internal doors were installed only in the bathroom and storage room.

kitchen, Maly Krasota Design

One of the advantages of this apartment was the presence of many view windows. Therefore, the decision to abandon unnecessary partitions made it possible to open them up for a common space and fill the apartment with natural light.

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

Also one of the unifying elements in the apartment is smart lighting. They allow you to fill the entire volume of space with soft light, which can change color and intensity depending on different lighting scenarios.

bedroom, Maly Krasota Design

The same lighting is used in the shower room. The volume of this room is a cube, the blank walls of which are crowned with glass. In addition to making this element visually lighter, we were also able to add two additional options. Through this glass we were able to let natural light into the shower room. But also use the illumination of this room for the evening lighting of the bedroom. What made this volume a kind of night light.

bedroom, Maly Krasota Design

The choice of finishing materials was based on a combination of textures of natural materials together with monochromatic surfaces. Slab table, oak parquet board, wood wall panels and tiles with corten steel and terrazzo textures combined with white, graphite and red volumes.

bathroom, Maly Krasota Design

The combination of volumes, light and materials has made the space more complex, versatile and adaptive. And this is exactly what makes this 70 Square Meter Apartment not just a set of rooms or a place to sleep, but a place where we live.

bathroom, Maly Krasota Design

70 Square Meter Apartment with a Versatile and Adaptive Combination of Volumes

Elysium House Combines Original Heritage Fabric with Contemporary Detailing

The Elysium House project involved alterations within the envelope of a Grand Victorian Terrace in inner city Sydney, Australia. Internal re-working at garden level requiring excavation under the existing footprint and the creation of a 2 storey volume that extends the living space, connecting multiple levels of the house to the garden.

Bravos House by Jobim Carlevaro Arquitetos

Architects: Jobim Carlevaro Arquitetos Project: Bravos House Designer: Simara Mello Location: Itajaí - Santa Catarina, Brazil Site Area 937.0 m2 Photography: Leonardo Finotti Bravos House was designed by Jobim Carlevaro...

Mill Valley Modern Home by YamaMar Design

Tucked into a low valley, next to a creek, this Mill Valley modern home was in need of some serious design love. Our clients, an environmental attorney, his wife and two kids purchased the house knowing they wanted to do an extensive renovation of both the house and grounds.

Kevin Apartment, Hong Kong / JAAK Studio

The Kevin apartment appeared Japanese not much in its way of decor but in its way of space planning. The original 2 bedroom apartment...

Canyon Lodge Renovation by Cushing Terrell

Balancing a rich history, delicate environment, and modern needs, Cushing Terrell renovated the Canyon Lodge at Yellowstone National Park to restore the structure’s original vibrancy and character.

Related Articles