Residential ArchitectureApartmentsRefreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for...

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

Project Name: Condominium Unit – “Condo at the Market”
Interior Designers: Board & Vellum
Project Lead: Matthew Hagen, AIA
Design Team: Hayley Buckbee, Sarah Dede, Katie Mallory – Allied ASID
Build by Mu-2 Construction
Location: Seattle, Washington, USA
Tina Witherspoon
Photo Credits: Tina Witherspoon
Text by Board & Vellum

Located above Pike Place Market in downtown Seattle, with a stunning view overlooking Elliot Bay, this condo had a great location and a great view, but the interior was wall-to-wall beige, from carpets to cabinets and everything in between. The new owners sought a more modern aesthetic, with clean lines, crisp edges, and a material palette that would give the space the feel of a contemporary flat exuding calmness in the middle of a busy city.

Walnut cabinets, Board & Vellum

Already positioned to take advantage of the view, it took only a few small adjustments to the floor plan to adapt it to the clients’ lifestyle: removing a powder room to expand the kitchen, then making up for it on the second floor where one bathroom was able to reconfigure into two.

interiors, Board & Vellum

Walnut cabinets create an aesthetic link throughout the spaces of the condo, from the main floor — composed of the more public spaces of kitchen, dining room, and living room — to the private space of the master suite. Even in the bathrooms, walnut-framed mirrors complete the aesthetic link.

kitchen design, Board & Vellum

The walnut casework details also play a role in shaping space: what once was a soffit that gave away its purely functional purpose of hiding mechanical ductwork, is now clad with walnut casework carefully detailed to integrate seamlessly into the kitchen cabinetry.

kitchen, Board & Vellum

Now, the soffit has a designed feel: a framed gateway to transition between the kitchen and dining room beyond, a moment of intentional vertical compression before opening to back up to the dining room.

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

Another aesthetic link between the floors — in an even more literal sense — is the custom railing. The open railing effectively integrates the stairwell into the larger spaces it serves, so each feel larger. The clean detailing of the railing consists of a simple steel section vertical bar with a single fold at the base for mounting, paired with flat horizontal bars to match. Finally, the former wall-to-wall beige carpeting is replaced with a modern-yet-classic herringbone wood floor, with its dynamic directionality drawing you towards the bright view over the water.

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

staircase, Board & Vellum

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

fireplace, Board & Vellum

Refreshing a Condominium Unit with a Modern Aesthetic and an Eye for Detail

bathroom, Board & Vellum

Subscribe to our newsletter

The Remains of an XVII Century Cottage Encapsulated in a Modern Home

The decision to encapsulate the remains of the 17th century cottage with almost everything left intact, including the dry ivy branches and the trimmings, in a modern house is both bold and brave and is successfully carried out by the project team.

Beijing house that embodies modern taste and traditional spirits

The architect’s description: COSCO RuiFu is a Beijing mansion that embodies modern taste and traditional spirits. Design carries out its functional use and helps to...

River Ranch in Texas / Jobe Corral Architects

The massive rammed earth walls are visible from every room of the River Ranch, at times playing a main role and at others seeming to blend into the surrounding landscape.

Christmas House, Northcote, Australia / Taouk Architects

The form was inspired by the sloping site and how we could create a bold point of difference on a site that sat far beneath the street level. We aimed to perch the building within the landscape, like a rock juxtaposed in nature and creating a monolithic street presence.

Big Barn, California – A Retreat from Urban Lifestyle

A San Francisco family of four asked us to create a retreat from their urban lifestyle, reusing the footprint of an existing 1950s ranch house in Glen Ellen, California, while building in a consistent way with the area’s rolling hills and agricultural structures.

Recommended Stories