Residential ArchitectureHousesA Bigger Renovation for a Generous Home - Shades of Black by...

A Bigger Renovation for a Generous Home – Shades of Black by Razvan Barsan + Partners

A Bigger Renovation for a Generous Home - Shades of Black by Razvan Barsan + Partners

Project: Shades of Black – A Bigger Renovation
Company: Razvan Barsan + Partners
Architecture: arch. Stefan Sterian, arch. Andrei Nicolae
Interior design: arch. int. Cristina Postu
Location: Ilfov, Romania
Area: 450 mp
Year of Construction: 2020
Photo Credits: arch. Anatol Struna
Text and photos provided by Razvan Barsan + Partners

This interior design is part of a bigger renovation for a generous home and garage, and is inspired step by step by a series of stories and feelings that the clients wanted to experience in their every day life.

A Bigger Renovation for a Generous Home - Shades of Black by Razvan Barsan + Partners

The entire design is built around a veil of “dark silk”, an allegory for the way in which the transition between spaces and rooms of the house is done – dark tones, seemingly rough and hard materials. In reality, we managed to combine textures considered too cold with warm, friendly ones, creating as such a very comfortable, hospitable interior design.

A Bigger Renovation for a Generous Home - Shades of Black by Razvan Barsan + Partners

The Garage – The story begins by capturing an image of the northern lights on the garage floor. The vivid colors of the epoxy resin are complemented by the micro cement wall finishes and visible metallic structures, illuminated at the top with LED strips. These last two elements (micro cement and metal structure) are placed not only for a harmonious continuation into the next space, but also for the purpose of creating a “man`s cave” in the next room. The space is dedicated to the master of the house, a “playground” where he expresses his creativity through music. Adjacently placed is the dining room, similarly decorated, but separated by a travertine panel made of metal bars; with a few furniture pieces we brought the space into a Gothic chapter for this house.

A Bigger Renovation for a Generous Home - Shades of Black by Razvan Barsan + Partners

The ground floor is designed as a large library – the main pieces of furniture are shelves positioned 5 meters high decorated with fictional characters from around the world. The owners reach them with the help of sliding metal stairs, the only accent in the space with a red tone. Although, in most cases the challenge is going around small room heights, in the case of this living room with a mid floor, we had the opportunity to develop the design vertically and take advantage of the generous windows, shaded on the outside with metallic window blinds.

kitchen, Razvan Barsan + Partners

The night area is found on the first floor and in the attic loft. The bedrooms have various themes – from the urban cosmopolitan cities (for example the bedroom with wallpaper that captures skyscrapers) to those of industrial inspiration (wood, metallic colors).

A Bigger Renovation for a Generous Home - Shades of Black by Razvan Barsan + Partners

A Bigger Renovation for a Generous Home - Shades of Black by Razvan Barsan + Partners

A Bigger Renovation for a Generous Home - Shades of Black by Razvan Barsan + Partners

bedroom, Razvan Barsan + Partners

bathroom, Razvan Barsan + Partners

Head Office – Beautiful Classic Design by Anton Medvedev

The following photos present us a beautiful and stylish office made by the Ukrainian designer Anton Medvedev. As usual, wood "does its duty" and...

Devon Passivhaus Brings Life to a Walled Garden

Planning for this project was won under Paragraph 79, the Country House Clause, with a design taking inspiration from the surroundings.

Holiday Family-Home Built of Red Stone and Old Bricks

This holiday family-home, located in Alvorada do Sul, in a site right next to the Paranapanema River was an amazing opportunity to explore the relation between built and natural environment.

Square House in Genk, Belgium / Cocoon Architecten

The environmental footprint of the Square house is very small. The structure is made of a wooden frame and cellulose insulation, which minimizes the CO2 emission of the construction. The materials used are largely natural.

Bridge Residence in Los Angeles / Belzberg Architects

The new Bridge Residence turned the challenge of a sloping site into an opportunity to evoke quiet seclusion while creating a grand statement.

Related Articles