Residential ArchitectureHousesLaneway House in Coburg / Zen Architects

Laneway House in Coburg / Zen Architects

Laneway House by Zen Architects

Architects: Zen Architects
Project: Laneway House in Coburg
Location: Coburg, Victoria, Australia
Photography: Emma Cross

Inspired by Melbourne’s café culture, this eco-friendly residence adopts a communal approach to its functional and aesthetic design. Laneway House was designed by Zen Architects, an architecture practice based in Fitzroy North, Victoria. The kitchen and living rooms open fully to the outdoor dining areas, encouraging shared enjoyment.

A bar area is defined in the kitchen with servery access to the outside. Passive solar efficiency is achieved by having living areas oriented to the north and minimal glazing to the south.

Laneway House by Zen Architects 1

Outside, a pergola featuring the beginnings of a grape vine defines the external dining space. The carport extends the outdoor dining area providing additional entertaining space for larger gatherings and connection with the rear laneway.

Laneway House by Zen Architects 2

More intimate areas are achieved through the use of different volumes within the open plan arrangement. The result is a comfortable and flexible home that effortlessly combines the old with the new.

Laneway House by Zen Architects 3

Laneway House by Zen Architects 4

Laneway House by Zen Architects 5

Laneway House by Zen Architects 6

Laneway House by Zen Architects 7

Laneway House by Zen Architects 8

Laneway House by Zen Architects 9

Laneway House by Zen Architects 10

Laneway House by Zen Architects 11

House Connected by Courtyard by Naf Architect & Design

House Connected by Courtyard is a residence located in Tokyo, Japan, designed by naf architect & design. A house with 9 jo (approx. 30 m2) courtyard surrounded by three-story

Maximinos Apartment in Braga by REM’A

The idea was born from the client’s most basic requests; a reformulation of the apartment that would allow for a more fluid circulation, a more practical and visually clean environment without the need for furniture and decoration.

Gloma House / Bruno Dias Arquitectura

The Gloma House Project arises in a small land with a slightly slope, in the vicinity of Ansião Village. The departure point of the building is the permanent contact with nature.

Related Articles