Northwest Harbor by Bates Masi Architects

Northwest Harbor

Northwest Harbor is a private residence completed by East Hampton-based Bates Masi Architects. The house is located in East Hampton, NY, United States.

Project description: Straddling freshwater wetlands and a tidal estuary just six feet above sea level, this house’s site demands extraordinary sensitivity to environmental concerns. Local zoning restricts the structure’s maximum coverage and proximity to wetlands areas, while Fema requirements set the first floor structure above the base flood elevation. The house’s basic massing is therefore predetermined, limited to a one story, 1,900 square foot design, raised eight feet above the ground. The spaces within this envelope are arranged, articulated, and fenestrated based on an innovative structural system that infuses the house’s inner areas with light and circulating air.

Northwest Harbor 2

Whereas most waterfront construction uses pilings to establish an artificial ground plane upon which a conventional house is built, in this project these structural members are integral: 16 exposed, glue-laminated piles stake out the enclosing walls for each of the three bedrooms and extend continuously from the ground through the roof.

Northwest Harbor 2

The spaces between these piles house “utility” functions: closet, desk, laundry, pantry, and shower compartment. In addition to these conventional utilities, three vertical voids are opened between the piles to serve the spaces around them.

Northwest Harbor 3

Without occupying any of the limited allowed coverage, these open areas add considerable value by improving the house’s interior environmental quality and diminishing its impact on the local environment. The benefit is threefold: each opening draws light though the interior spaces to the carport below, conducts rainwater from the roof deck to the ground via integral downspouts carved into the piles, and ventilates by siphoning air through the middle of the structure.

Northwest Harbor 4

At the roof the projecting piles divide the space between a deck directly coinciding with the living areas below and a modular planting system installed above each bedroom to reduce runoff. The projecting piles also serve as supports for photovoltaics that power geothermal pumps, utilizing the abundance of high ground water to heat and cool the house. At the ground level, the space below the house is utilized for parking and storage to minimize the footprint on the site.

Northwest Harbor 5

By allowing voids to permeate through the house, the owners have multiple visual connections to the landscape from below, within and above the house, encouraging a sense of place.

Architects: Bates Masi Architects
Project: Northwest Harbor
Location: East Hampton, New York, United States
Structural Engineer: Steven L. Maresca
Area 1895.0 ft2 / 176sqm
Photography: Bates Masi Architects

Northwest Harbor 6

Northwest Harbor 7

Northwest Harbor 8

Northwest Harbor 9

Northwest Harbor 10

Northwest Harbor 11

Northwest Harbor 13

Thank you for reading this article!

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Supermoments, a Retail Space That Makes Children's Dreams Come True

Supermoments, a Retail Space That Makes Children’s Dreams Come True

SuperMoments is the major retail commitment that approaches to parents and sons their favorite products. Together with CuldeSac Custom, the company rebrands itself with this new concept that offers a unique family experience. SuperMoments has been set up to evoque sensations and values, where kids will have fun and parents will enjoy this shared adventure.

Grandview House in Manhattan Beach / ras-a studio

Project: Grandview House Architects: ras-a studio Structural Engineering: Eric McCullum General Contractor: Dave Valenzuela Location: Manhattan Beach, California Photography: Chang Kyun Kim Grandview House is a family home designed by...
Kane World Food Studio Architect Bogdan Ciocodeica 3

Kane World Food Studio / Architect Bogdan Ciocodeica

Located in an upcoming neighborhood of the city, the Kane World Food Studio restaurant aims to be a landmark for the regeneration of the...
MG2 House - Alain Carle Architecte 1

MG2 House Inspired by the Rural Traditions / Alain Carle Architecte

This residence’s occupancy program has been fragmented into four pavilions, according to an organic plan, freeing a central space that looks completely outward. A little like the “heart of a village”, this space links the other building bodies, geometrically distinct from each other.
Little Barn Laneway Suites by Creative Union Network

Little Barn Laneway Suites by Creative Union Network

The design process was complicated by the non-compliance of the existing building with Toronto Laneway Suite by-laws. Creative Union had to come up with innovative ways to design the new interior

More Articles Like This