A New Family Home on an Infill Site in East London

A New Family Home on an Infill Site in East London

Project: Clapton – New Family Home
Architects: ZCD Architects / Cordula Weisser
Structural engineer: Blue Engineering
Services engineer CES
Contractor: HA Marks
Location: London, United Kingdom
Year 2018
Photo Credits: Charles Hosea
The project won the People’s Choice and was commended in the Hackney design awards 2018.

ZCD Architects has completed a three-bedroom family house on a tight site on Rushmore Road in Clapton, east London. The corten steel clad home negotiates 11 separate boundaries and has a street frontage of only 3.5m. It is set back from the street, in line with the adjacent terrace and manages to successfully insert three stories of accommodation arranged around a rear courtyard.

A New Family Home on an Infill Site in East London

This New Family Home plays with scale; using oversized windows and openings to create a greater feeling of space across the courtyard, picking up precious longer views to the north and a providing a strong connection to the street. The narrowness of the street frontage suggested the use of a single material with a monolithic appearance. Corten was chosen for its durability and the fact that its natural colour works well with the London stock brickwork of the neighbouring properties. The panels are ‘softened’ by a playful composition of perforations – at its most intricate in areas of close contact – which makes its presence felt internally with its detail, transparency and changing shadows.
The perforated weathered steel facade is both intricate and dramatic; casting patterns on internal surfaces and filtering direct sunlight, creating an appropriate domestic solution from a raw material finish.

interior design, ZCD Architects

Entering through a small front yard, the hallway leads onto three ground floor bedrooms around the courtyard. On the first floor, where the family congregates, the client wished for as much height as possible; the trick is pulled off by connecting a series of distinct areas defined by changes in levels, scale and height. These allow for different spatial scenarios and occupation; through the dining area and kitchen and up onto a higher platform living area. The second floor, at the top of the staircase, is an office for the post-production client and leads onto an expansive roof deck; sitting between the roof tops and surrounded by its three and four storey neighbours.

A New Family Home on an Infill Site in East London

A New Family Home on an Infill Site in East London

kitchen, ZCD Architects

A New Family Home on an Infill Site in East London

dining room, ZCD Architects

roof terrace, ZCD Architects

A New Family Home on an Infill Site in East London

A New Family Home on an Infill Site in East London

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Chilmark House 3

Chilmark House / Gray Organschi Architecture

Chilmark’s long agrarian history on the windswept southern edge of Martha’s Vineyard underpins the design approach to this house and studio for a multi-generational family. The site, a former sheep grazing field, overlooks Chilmark pond, with long views to the Atlantic ...
Two Storey Flat Roof Home Floated Gracefully Above San Diego 8

Two Story Flat Roof Home Floated Gracefully Above San Diego

The two story flat roof home, which floated gracefully above the valley in the Hillcrest area of San Diego, had the feel of Frank Lloyd Wrights “falling water” project.
Apartment in Yerevan, Armenia / Futuris Home

Apartment in Yerevan, Armenia / Futuris Architects

This apartment in Yerevan represents the modern and minimal practicality as well as functionality. Located close to the heart of Yerevan, Armenia, the clients specifically asked for a Scandinavian design and opted for a more simple yet sophisticated interior.
New Roman Home for a Young Couple in the Parioli District

New Roman Home for a Young Couple in the Parioli District

Few changes needed to renovate the new Roman home for a young couple in the Parioli district, aimed primarily at the creation of a second bathroom and a second bedroom.
Cattail Residence / Carney Logan Burke Architects

Cattail Residence / Carney Logan Burke Architects

The clients, part-time residents of Jackson Hole, were already familiar with the golfing community south of town when they purchased a 2.3-acre lot and approached CLB Architects about designing a legacy residence.

More Articles Like This