Ciruelo House, Cancun / Warm Architects

- Advertisement -

Ciruelo House, Cancun / Warm Architects

Project: Ciruelo House
Architects: Warm Architects
Lead Architect: Carlos Armando del Castillo
Collaborators: Adriana Díaz Santin, Ricardo Vallado
Contractor: Carlos Armando del Castillo, Joaquín Morales
Location: Cancun, Brazil
Area: 155 m2
Year 2018
Photo Credits: César Béjar

Ciruelo House consists of a residential living space of 155 square meters that displaces the altitude of the property by 7 x 15 meters. Located on the outskirts of the city of Cancun, Mexico, the architectural program distributes the space into three levels, including: living room, dining space, kitchen, backyard patio, storage room, four bedrooms, laundry room, service quarters, and a terrace.

Ciruelo House, Cancun / Warm Architects

The dense architectural program, the zoning of the area of the property, and the future colliding constructions permit a space of 7 x 9 x 9 meters with an interior configuration that prioritizes the quality of the experience within the spaces and the interior perspectives. In the interior, the double ceiling height visually connect the public program on the first primary floor with the private second floor. The core of the stairs creates a passage of selective views throughout the house, in the first floor out to the garden, through the first floor up to the double height ceiling space, and the second floor towards the private terrace where the light and natural ventilation endows the flow and movement of the stairs.

Ciruelo House, Cancun / Warm Architects

The primary façade holds a beautiful view towards the street with ‘Katalox’, a tropical wood, lattice covering the overhead space. The system that assemblies the fabrication through the local carpenters that control the natural light’s accessibility and the privacy of the interior.

plan 1

Ciruelo House, Cancun / Warm Architects

dining room, Cancun / Warm Architects

Ciruelo House, Cancun / Warm Architects

staircase, Cancun / Warm Architects

bedroom, Cancun / Warm Architects

bedroom, Cancun / Warm Architects

bathroom, Cancun / Warm Architects

plan 2

Ciruelo House, Cancun / Warm Architects

- Advertisement -

Casa O Cuatro / Migdal Arquitectos

Mexican studio Migdal Arquitectos have completed in 2016 Casa O Cuatro, a stunning two-storey residence located in Mexico City, Mexico. Jaime Varon (1965) and Abraham Metta (1966) founded...

Flatiron Loft: Balinese craft juxtaposed with the Industrial style

MAD studio has renovated this loft style residence, with an area of 1900 sqf, located in Flatiron district from New York. The tone was...

Bubble Chandeliers – a collection of distinctive lights developed by Pelle Designs

The Bubble Chandeliers is a collection of luminous glass globe clusters developed by Pelle Designs in 2008-2015. Pelle Designs is a design studio based...

How an Old Outbuilding Became a Writer’s Workshop and a Garden Room for Guests

Sue Architekten has transformed an old outbuilding into a comfortable retreat in Wienerwald, Eichgraben, Austria. Project description: The workmen from the village wanted to tear...

MAD House – A Eclectic Modern Home for Three Families in East Vancouver

The MAD house is a multi-adult dwelling in Vancouver. Housing three sets of adults from the same family within a 2880 square foot volume, the home was designed to allow for wide open shared public spaces and private separated suites.

Light Corridor House is an Extension to a Typical Victorian Workers’ Cottage

Flexibility was also embedded in the brief for this project. With the idea of staying in this home for years to come, creating experiences was pivotal. The sliding glass and timber-battened screens, for example, fully retract to allow a seamless connection to the garden.

Gallery Residence / DeForest Architects

Gallery Residence is a single-family home designed by DeForest Architects, an architecture studio with offices in Seattle, Washington and Lake Tahoe, California. This cozy urban retreat...

Parisian Apartment Refurbishment / JCPCDR Architecture

Located in one of the most desirable and picturesque districts of Paris, this cosy, one bedroom 75m2 flat embodied most of the challenges commonly encountered in parisian elder buildings.

Topo House in Lima, Peru / Martin Dulanto Sangalli

Topo house is conceived with the premise of minimizing its impact on the environment, looking for the house to be perceived smaller than it really is. For this, the lower level of the Topo house is semi-buried and it is given a rustic and organic treatment ...

Cabin in a forest with minimal impact on the environment

Cabin in a forest is the first architectural project realized by Polish designer Tomek Michalski. With a polygonal shape, the project ensure minimal impact on...

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Located next to the slopes at Stoneham Resort, La Frangine house is the result of the expansion and conversion of a former ski chalet into a main residence. The architectural part of the project consisted in keeping the existing cottage and to design a second separate building connected to the first one.