HomeResidential ArchitectureRenovation ProjectsA New House in Lebanon by Karim Nader Studio: a House with...

A New House in Lebanon by Karim Nader Studio: a House with No Corridors

A New House in Lebanon by Karim Nader Studio: a House with No Corridors

Project: Gemini House / New House in Lebanon
Architects: Karim Nader Studio
Lighting: Design in Beirut
Location: Ghazir, Lebanon
Photo Credits: Walid Rashid

The house for a Gemini had to become two. Split in half and clad in grey, it houses two houses in one, one public and one private with a sliding partition in-between.

Remembrances of things past resurface on a canvas of gray, but a luminous gray, like the translucent mist of an imminent dawn. The space which is now called loft was once the family house, also the uncle’s office, and the architect’s, now his own house, himself having now become an uncle.

A New House in Lebanon by Karim Nader Studio: a House with No Corridors

A renovation as a rerun, or a second take on something that once was. Memories of the past uses persist and create superpositions of program that defy the usual norms of functionality: a main kitchen diametrically opposed to the dining space, a bedroom too far from its bathroom door, an entrance too wide to be just an entrance. But those clashes emit a new energy. What was once the dining buffet, enlarged, becomes the support for a program that never was in the picture: a yoga platform.

A New House in Lebanon by Karim Nader Studio: a House with No Corridors

A New House in Lebanon by Karim Nader Studio: a House with No Corridors

The wall that separated the house that was rented from the office that saw the birth of the first architecture office becomes rice paper thin, mobile, in Japanese shoji style, discreetly sliding in various reconfigurations of space and multiple visual effects. The children bedroom become black as the presentation room, could receive the now grown up nephews, the occasional friend or the child to come. As for the previous office entrance, its door is now a window, but the family garden remains as luminous from the now home office with a stone wall background that was once outdoors.

living room

living room

At the intersection of those souvenirs that trail a public loop house on the garden terrace side and a private loop house on the inner side, lies the musical. The upright piano, surmounted by a calligraphic trinity of presence, absence and the transcendent expresses my dire need for harmony in the entrance that is too wide to just be an entrance.

kitchen

dining room

bedroom

bedroom

bedroom

A New House in Lebanon by Karim Nader Studio: a House with No Corridors

A New House in Lebanon by Karim Nader Studio: a House with No Corridors

Subscribe to our newsletter

Refuge in the Valley / Oazo + Zanesco Arquitetura

The Refuge in the Valley was born as a prototype developed by a partner company specializing in dry construction. A minimal typology with the same concept as a camping tent, but with all the necessary infrastructure for a comfortable experience.

Bungalow at Vijapur by Shayona Consultant

Bungalow at Vijapur is design with the same design philosophy, that practically reflects in the satisfaction level of the client.

Flat Eleven in the Heart of Florence / Pierattelli Architetture

Flat Eleven is a private residence characterised by small spaces, where the absence of square metres is not a limitation but an opportunity: to interpret the theme of contemporary living ...

Recommended Stories