Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

Project: Bishop’s Stortford
Architect: Nicola Chambers Architect
Location: Hertfordshire, United Kingdom
Photo Credits: Owen Davies
Text and photos: Courtesy of Nicola Chambers

The plot was a tight town centre site in Bishop’s Stortford that originally formed part of the neighbour’s back garden. The site, which slopes in two directions, was accessed through a narrow private access drive which already served three houses. This meant that access for the neighbours would have to be maintained at all times, while at the same time providing all necessary site access down a single track drive.
The site was sold with an outline planning permission for a small two bedroomed chalet style house but the brief from Kirsty and Joe was a four bedroom, four bathroom, family house with a double garage and garden.

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

We had to work hard to accommodate this increased volume on the site while at the same time respecting the immediate context. This meant that planning of the house had to be very efficient and compact.
To this end everything is arranged around a central, top lit, double height entrance hall containing the staircase which reduces circulation space to a minimum. Large sliding doors on the ground floor also mean that the spaces can be opened up to each other and the garden but still screened off for privacy if required.

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

By using the sloping site to our advantage we have been able to accommodate the volume of a generous family house on a tight site in close proximity to the neighbouring properties. Deceptively modest on arrival, on entering the house quickly opens up to the double height volume of the staircase with open views to the garden beyond.
There are also three houses in close proximity to the site and so we had to carefully consider overlooking and maintaining the existing neighbour’s amenity while at the same time maximising light and views to the new property. These issues were overcome by respecting existing building lines and heights both at the front and rear of the property. Since the main volume of the house was placed in line with the neighbouring property existing open views and sightlines were maintained as far as possible.

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

Joining the garage to the house, giving it a flat roof and setting it into the slope of the site also kept the volume of this element to a minimum, increased light to the first floor bedrooms and meant that we could maximise the area of the rear garden.

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

The house is designed to meet current Building Regulations targets for energy and water efficiency however a Zero Energy Building Fabric and Renewable Energy study was also undertaken to show how the house could be upgraded with photovoltaics and air source heat pumps at a future date.

kitchen, Nicola Chambers Architect

K&J were clear from the outset that they wanted a modern house. The key was to interpret this to ensure that the house sat well within its local context by using traditional materials (brick, slate, lead, timber cladding) and forms (pitched roof, dormer windows) in a modern way so that the house felt both connected to its environment and yet was distinctive and contemporary in feel.

kitchen, Nicola Chambers Architect

Brick, slate, lead and timber were used for the house detailed in crisp, modern way. These materials are all common in the local context and helped root the house to its local environment. They are also soft, natural colours that improve with age as they weather. The light coloured brick also provides a visual break between the very tall brick wall that runs up the side of the access drive and the dark brick property next door. Polyester powder coated aluminium doors and windows then provided a contrast to the softer natural materials.

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

It was also very important to K&J that the living spaces were simply laid out, open plan and connected to the garden. Flexibility of use and privacy were then provided by sliding screens that recess into the walls when not in use. The large areas of glazing to the rear of the property provide uninterrupted views of the garden and, at the ground floor, they visually extend the living space to the landscaping beyond. At the first floor full height glazed pocket doors and balustrading frame longer views across to the town.

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

The external landscaping was an important element of the design not only to help embed the house into the site but also to provided privacy to the garden and screen neighbouring properties. The landscaping design links the inside spaces to the garden providing hard landscaped dining and seating areas as well as a lawn area for play. It sympathetically follows the gradient of the site with the different areas set at different levels to follow the natural fall of the site.

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

Client’s Comments
We always wanted to create a modern home to build a family. We’re both from creative backgrounds and renovated our first home ourselves. Its hard to find well proportioned, well designed homes in good locations these days and we’ve both always admired contemporary architecture. Kirsty was also pregnant during the build and being close to both our families was important.
We love the use of glass to the rear of the house – The garden feels like an extension of the living space. The clever use of pocket systems for the external full height windows upstairs whereby they disappear into the walls is excellent and executed perfectly. We love the open plan spaces which blend seamlessly and can be divided simply using internal pocket doors.

suite, Nicola Chambers Architect

The technology in the house was very important from the offset, the lighting being a key aspect. Luckily one of Joe’s friends ran a local home automation business called Q Smartdesign who advised us on the importance of lighting, something we were keen to get right. We installed a Control4 automation system that controls almost everything and is highly intuitive. We’d highly recommend giving this proper consideration if budget permits as it genuinely makes a huge difference to our day to day life in the house.
The feeling of creating a home together was very exciting and we’d visit the site almost every day together. Being happy in your home and the feeling of being settled has brought us very close. There were difficult stages but we learnt to work together well and took responsibility for different areas of the project to ensure it was collaborative. Now we both feel as though we’ve really accomplished something great.

bathroom, Nicola Chambers Architect

Be prepared to commit a lot of time and effort and try not to underestimate this. Any self build requires a lot of input, especially if you want to achieve a high quality of finish. Also plan a large enough contingency and be clear with the detail from the offset down to where switches, light fittings, etc will go. Changing things as you go will cost you stress and money.
We invested a tremendous amount of time planning the house collaboratively with our architect and builder. It was the effort and commitment we made to designing a house and spaces very considerately that has really paid off. We feel so lucky to own such a beautiful house with everything we could ever want. Every day we still pinch ourselves!

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

Bishop’s Stortford by Nicola Chambers Architect

Must Read

loft apartment

Gym House: A Former Gymnastics Building Converted into a Family Home

The Gym House is situated in the gymnastics building of an early 20th century school complex in Rotterdam North. The dwelling, for a family of four, consists of the ground floor gym room and an adjacent hallway and storage zone.